Z najbolj aktualnimi novicami se nam oglaša zagrebška sodelavka Tanja Borčič Bernard.

Jutranji pogovor s Tanjo Borčić Bernard o hrvaškem poletju, kriminalcih med turisti, počitnicah hrvaškega političnega vrha in novem jabolku spora s Srbijo

Turistična sezona na Hrvaškem je na vrhuncu. S tem pa se povečuje tudi število kaznivih dejanj nad turisti in tistih, katerih povzročitelji so turisti. “Nedavno objavljeni podatki hrvaškega notranjega ministrstva za leto 2017 in 2018 kažejo, da je največ žrtev med Nemci, Slovenci so na drugem mestu. Najpogosteje so žrtve tatvin na najbolj obiskanih mestih na določenih destinacijah, kjer je največja gneča,” povzema Tanja Borčič Bernard:

“Tudi kot storilci kaznivih dejanj na Hrvaškem smo Slovenci pri vrhu. Leta 2017 so največ kaznivih dejanj storili državljani Bosne in Hercegovine, sledili so Srbi, nato pa že Slovenci, ki so “grešili” 72-krat. Najpogosteje je šlo za tatvine in kršenje javnega reda in miru, kamor spada tudi neprijavljeno bivališče na Hrvaškem.”

Hrvaška policija opaža tudi precej kaznivih dejanj med samimi turisti, a zagotavlja, da so tujci na Hrvaškem varni. Statistika za splitsko regijo kaže, da je žrtev kaznivega dejanja en človek na štiri tisoč tujih gostov.

V teh dneh je na počitnicah tudi hrvaški politični vrh:

“Premier Plenkovič dopustuje v državni vili Costabella blizu Reke, predsednik parlamenta Jandrokovič nekje na Jadranu, ni povedal točno, kje, predsednica države Grabar-Kitarovićeva pa je letos na počitnicah v vojaškem objektu na Brionih. Tisti politiki, ki dopustujejo v državnih objektih, plačajo le za hrano in pijačo, sicer dopustujejo brezplačno,” pravi naša sodelavka.

Kar zadeva hrvaške medije in komentatorje, pa se nekateri še vedno ukvarjajo z nekoliko nenavadnim vedenjem Grabar-Kitarovićeve na proslavi dneva zmage in domovinske hvaležnosti, ki je med drugim na glas zapela skupaj z vojaško klapo, drugi pa z novim jabolkom spora s Srbijo. Razlog zanj je odločitev Hrvaške, da se bo na Expu 2020 predstavila kot država velikih izumiteljev. Mednje je uvrstila tudi Nikolo Teslo, kar pa je sprožilo uradni protest srbskega kulturnega ministrstva, ki opozarja, da je Tesla Srb in ne Hrvat.

Andreja Gradišar, Tanja Borčič Bernard