Dopisnica Vlasta Jeseničnik o izdatkih najbogatejših Rusov in t. i. navadnih državljanov

Revija Forbes je objavila seznam sto najbogatejših ruskih državnih uradnikov, poroča Vlasta Jeseničnik. Na njem so poslanci državne dume, člani sveta federacije, ministri, direktorji državnih podjetij, poslanci regionalnih parlamentov, guvernerji. Njihovo skupno premoženje je ocenjeno na 71 milijard rubljev, kar je okvirno milijarda evrov. Najbogatejši je poslanec regionalnega parlamenta v Vladimirovski regiji Pavel Antov, lastnik podjetja za proizvodnjo mesa in mesnih izdelkov. Na seznamu sta tudi tiskovni predstavnik Vladimirja Putina Dimitrij Peskov in direktor državne korporacije Rosteh, ki izvaža orožje, Sergej Čemezov.

“Veliko pozornosti neodvisni mediji posvečajo premoženju predsednika uprave državnega naftnega podjetja Rosneft Igorja Sečina. Povzemajo pisanje portala Baza. Sečin, ki je osebni prijatelj Putina, piše Baza, v bližini Moskve v elitnem predmestju na osem hektarov velikem posestvu gradi luksuzno vilo. Gre za pravo palačo, vrednost projekta je 18 milijard rubljev, kar je približno 250 milijonov evrov.”

Nedavno je bila objavljena tudi analiza državne banke, ki je pokazala, da so “navadni” Rusi precej zadolženi. Ruska gospodinjstva največ denarja porabijo za hrano (39 %), stanovanjske stroške, oblačila in obutev (10 %), sedem odstotkov pa za poplačilo kreditov. Druga nedavno objavljena študija je pokazala, da jih veliko (64 %) dela tudi zvečer, ponoči in čez konce tedna, a po produktivnosti dela Rusija vseeno zaostaja za razvitimi državami. “Se pa Rusi že veselijo prihodnjega leta, ko bodo imeli kar 26 prostih dni,” še doda naša moskovska dopisnica.

Andreja Gradišar