Aktualno

Nerazjasnjen primer izginotja 15-letne deklice izpred 36 let

V Vatikanu danes odprli dve grobnici na majhnem tevtonskem pokopališču znotraj obzidja

rome-1945033_1920
foto: Walkerssk

Emanuela Orlandi je bila hči uslužbenca vatikanske banke IOR – to je eden od razlogov, zakaj mnogi iščejo odgovore na njeno nepojasnjeno izginotje prav v Vatikanu. Izginila je 22. junija leta 1983, potem ko je odšla iz glasbene šole proti domu. Primer je takrat sprožil izjemno zanimanje javnosti. Zakaj je izginila, še do danes ni razjasnjeno, različne teorije pa njeno izginotje povezujejo z najpomembnejšimi dogodki v vrhu katoliške cerkve tistih let. Teorij, zakaj je deklica izginila, je več, poroča dopisnik Janko Petrovec iz Rima.

“Lani jeseni je primer znova prišel na prve strani italijanskih časopisov. Na vatikanski nunciaturi v Italiji, ki stoji sredi petične četrti Parioli, so namreč med obnovo odkrili okostje – pa so takoj pomislili, da bi lahko pripadalo tudi Orlandijevi. Sodna medicina je kosti raziskala in odkrila, da kosti pripadajo moškemu, ki je umrl pred več kot petdesetimi leti. Toda nekoliko kasneje so sorodniki Orlandijeve dobili anonimno pismo, v katerem jim je neznanec namignil na grob z angelom na spomeniku, ki stoji sredi tevtonskega pokopališča v Vatikanu.”

Kaj se torej dogaja danes v Vatikanu in ali je rešitev primera blizu?

“Vatikanske sodne oblasti so v začetku julija privolile v odprtje dveh grobov na tevtonskem pokopališču in za dan izkopa določile današnji dan. Toda opoldne je sledila novica, ki jo je novinarjem sporočil brat pokojne Emanuele Pitro Orlandi, ki je prisostvoval odprtju grobov: oba groba sta bila prazna. Niti posmrtnih ostankov ni bilo več v grobovih. Družina je seveda razočarana, hkrati pa se sprašuje, zakaj jih je nekdo usmeril h grobovom, ki so prazni. Pietro Orlandi pravi, da ni šlo samo za anonimno pismo – da so pozneje dobili tudi kredibilne indice iz Vatikana, da bi se posmrtni ostanki njegove sestre lahko skrivali prav v enem od obeh grobov.”

Današnja preiskava ni odgovorila na vprašanja, stara 36 let, ampak je primer še bolj zapletla.