Kako (ne)domiselna je slovenska registrska kombinatorika?

Po podatkih Ministrstva za infrastrukturo je v Sloveniji trenutno registriranih 1.689.078 vozil, od tega je 31.643 tisoč tablic z izbranim delom oznake, druge tablice pa so serijske. Kakšne so želje Slovencev? Se posvetijo tudi serijskim registrskim tablicam ali je večini bolj kot ne vseeno? Barbara Miklič, vodja registracij in zavarovanj na AMZS PE Ljubljana:

“Kakor kdo. Nekaterim je všeč okrogla številka, drugi kupujejo registrsko tablico v času obletnic, rojstnih dni, ipd. Morda je med priljubljenimi številkami številka 7.”

Cena tablice po izboru je okoli 120 evrov, serijska stane 100 evrov manj. Kaj sme in kaj ne sme na registrsko tablico določa Zakon o motornih vozilih ter več pravilnikov (denimo Pravilnik o registraciji motornih in priklopnih vozil). Zaporedna kombinacija I1, B8 in G6 na registrski tablici zaradi zmanjšane prepoznavnosti ni dovoljena. Kaj pa ni dovoljeno izbrati, ko gre za napis? Kdaj je napis na registrski tablici neprimeren in kdo odloča o (ne)primennosti?

“Referent, ki odloči ali sprejeme tablico v izdelavo ali ne. Če ni prepričan, zadevo preda Ministrstvu za infrastrukturo, ki za mnenje prosi še Ministrstvo za kulturo. Pri nas (op.p. na AMZS PE Ljubljana) sicer takšnega primera še nismo imeli.”

Roni Kordiš je pisec bloga had.si, kjer je zapisal: “Ko zagledam vozilo z registrsko tablico, vzamem telefon in naredim fotografijo. K fotografiji dodam hashtag (ključnik) #registrska in jo objavim na Twitterju.” V petih letih je zbral že okoli 5 tisoč fotografij. 11 slovenskih krajev ima svojo oznako – kateri so najbolj hvaležni za sestavljanje domiselnih kombinacij?

“V Sloveniji imamo zelo dobro izbiro. GO* je precej uporabna oznaka, tudi PO* in KR*. Malo manj primerni sta MB* in KP*. Smo pa kar kreativni – denimo KK*SITIH ali AAA za električno vozilo.”

Nadia Petauer