Poklon že slabih deset let pokojnemu makedonskemu romskemu trobentaču Koči Aguševu.

Poklon že slabih deset let pokojnemu Koči Aguševu

Pred nekaj manj kot desetimi leti se je s tega sveta poslovil najboljši makedonski romski trobentač zadnjih desetletij in eden velikih balkanskih virtuozov na trobenti, King Kočo Agušev. Kruto dejstvo je, da si priljubljeni balkanski romski pihalci in trobilci na maratonskih nastopih in ob bajnih zaslužkih po romskih veselicah postopoma rušijo zdravje. Koča Aguševa je priljubljenost stala življenje v komaj štiriinštiridesetem letu starosti.
Kočo se je lahko kot eden redkih takratnih romskih trobentačev na Balkanu pohvalil s formalno glasbeno izobrazbo in je ob koncu srednje glasbene šole na začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja kot poustvarjalec klasične glasbe pobral lepo število prvih mest na državnih jugoslovanskih tekmovanjih mladih glasbenikov. Od srede devetdesetih let naprej je bil v Makedoniji razred zase med romskimi trobentači. Tako je v letih med 1996 in 1999 pobral prav vse nagrade »zlatna truba«, leta 2000 pa še »grand prix« kot absolutni zmagovalec domačih tekmovanj. Orkestar Aguševi, ki ga je vodil,  je bil dolga leta vodilni makedonski romski pihalni orkester. V njegovih zlatih letih sta z njim sodelovala dva brata, trobentač in saksofonist, in stric klarinetist. Žal je ta sanjska zasedba družinskih virtuozov razpadla. Iz enega njenih delov je zrasla zadnja leta po svetovnih etnoglasbenih logih vedno uspešnejša zasedba Kočinega nečaka Orkestar Džambo Aguševi.
V naših arhivih je ostal ohranjen ekskluzivni posnetek nepozabnega koncerta Orkestra Aguševi v ljubljanskem KUD France Prešeren, ujet v snemalne naprave 24. maja 2003. Nekaj dni pozneje je orkester nastopil na festivalu v elitnem londonskem kulturnem centru Barbican, kjer je zasenčil celo zvezde večera, romunski orkester Fanfare Ciocărlia. Nocoj bomo v Naših poteh premierno v slovenskem etru predstavili izbor skladb z njega. Repertoar orkestra je ob avtorskih skladbah vodilnih članov obsegal še priredbe makedonskih tradicionalnih skladb in makedonskih romskih skladb in makedonskih pop skladb. Nekaj naslovov skladb: »Zajdi«, »Stamena«, »Toska«, »Džba magija saško oro«, »Nevestino oro« in »Turski čoček«.

 

 

 

 

 

 

 

Peter Barbarič, Prvi