Na oblast v Grčiji se z zmago Kiriakosa Micotakisa vrača tradicionalna stranka in ena najmočnejših političnih družin v državi, predvsem pristaši Sirize govorijo o tem, da se vrača esteblišment, ki je sodeloval pri potiskanju države v krizo. To bo prva grška vlada po programu pomoči, po krizi, recesiji in varčevalnih ukrepih. Gospodarstvo se je skrčilo za četrtino, mnogi Grki so se znašli v revščini, Siriza pa je medtem fiskalne cilje upnikov izpolnjevala tudi z višanjem davkov. Te namerava novi premier znižati, zmanjšati birokracijo, napoveduje podvojitev gospodarske rasti, evropske države naj bi prepričal, da omehčajo fiskalne omejitve. Micotakis ve, da je njegov manevrski prostor precej omejen.

Kiriakos Micotakis, ki je s svojo stranko Nova demokracija včeraj prepričljivo zmagal na predčasnih volitvah, je že zaprisegel kot novi grški premier

Včeraj je s svojo stranko zbral skoraj 40 odstotkov glasov, dozdajšnji premier Aleksis Cipras in njegova Siriza pa slabih 32. Zaradi načina delitve mandatov bo imela Nova demokracija v parlamentu absolutno večino.

Na oblast v Grčiji se tako vrača tradicionalna stranka in ena najmočnejših političnih družin v državi, predvsem privrženci Sirize govorijo o tem, da se vrača esteblišment, ki je sodeloval pri potiskanju države v krizo. To bo prva grška vlada po programu pomoči, po krizi, recesiji in varčevalnih ukrepih. Gospodarstvo se je skrčilo za četrtino, številni Grki so se znašli v revščini, Siriza pa je medtem fiskalne cilje upnikov izpolnjevala tudi z višanjem davkov. Te namerava novi premier znižati, zmanjšati birokracijo, napoveduje podvojitev gospodarske rasti, evropske države naj bi prepričal, naj omehčajo fiskalne omejitve. Micotakis ve, da je njegov manevrski prostor precej omejen.

Boštjan Anžin