Upokojencem bo danes izplačan regres. Dodatek bodo dobili vsi, tudi tisti z najvišjimi pokojninami, saj so bili varčevalni ukrepi pri izplačilu letnega dodatka odpravljeni pred tremi leti. Pred letom 2012 je bil letni dodatek izplačan že konec maja in samo v dveh različnih višinah. Urška Valjavec se je pogovarjala z direktorico Sektorja za nakazovanje pokojnin na Zpizu Marjetko Medved Mrvar. Najprej o tem, v koliko razredov je razdeljen letni dodatek.

Upokojencem bo regres izplačan danes

Dodatek bodo dobili vsi, tudi tisti z najvišjimi pokojninami, saj so bili varčevalni ukrepi pri izplačilu letnega dodatka odpravljeni pred tremi leti. Pred letom 2012 je bil letni dodatek  izplačan že konec maja in samo v dveh različnih višinah. Danes je bil dodatek izplačan skoraj vsem uživalcem pokojnin. Pravica do dodatka je odvisna od višine osnov, od katerih so se plačevali prispevki v času, ko je bil zavarovanec vključen v obvezno zavarovanje. Direktorica sektorja za nakazovanje pokojnin na Zpizu Marjetka Medved Mrvar:

Do dodatka nimajo pravice uživalci pokojnin, ki so bili pretežni del vključeni v obvezno zavarovanje za ožji obseg pravic. Teh je približno 5500. Vsem preostalim uživalcem bo letni dodatek izplačan.

Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ocenjujejo, da bodo letos za dodatek namenili 140 milijonov evrov, lani je šlo za dodatek 122 milijonov evrov.

Urška Valjavec