Slovenski taborniki so se ravnokar vrnili s 24. svetovnega srečanja skavtov Jamboree, ki se ga je v Združenih državah Amerike udeležilo 46 tisoč skavtov z vsega sveta. Na globalni ravni se srečajo vsaka štiri leta – da spoznajo somišljenike, se učijo iz različnosti in spoznavajo svet. Kaj so doživeli v Zahodni Virginiji, kjer je potekal jamboree, in kaj so doživeli pred tem, ko so si nekaj dni vzeli za potovanje po ZDA?

Kaj so slovenski taborniki in skavti doživeli v ZDA, kjer se je na 24. svetovnem skavtskem druženju zbralo 46 tisoč mladih?

Slovenski taborniki so se ravnokar vrnili s 24. svetovnega srečanja skavtov Jamboree, ki se ga je v Združenih državah Amerike udeležilo 46 tisoč skavtov z vsega sveta. Na globalni ravni se taborniki, stari od 14 do 18 let, srečajo vsaka štiri leta – da spoznajo somišljenike, se učijo iz različnosti in spoznavajo svet. Kaj so doživeli v Zahodni Virginiji in kaj so doživeli pred tem, ko so si nekaj dni vzeli za potovanje po ZDA? Kakšne naloge je imelo mednarodno osebje, kakšno odgovornost vodniki, ki so skrbeli vsak za svojo skupino mladoletnih tabornikov? Kako stroga so v ZDA pravila druženja mladoletnik in polnoletnih? Kakšna se je slovenskim tabornikov zdela ameriška hrana in zakaj so kdaj hrepeneli po slovenskih toplicah? Odgovore smo izvedeli od naših gostov. To so bili Nika Atanasovski, Domen Gvozdanovič, Laura Siegl, Urban Žnidaršič, Maruša Birsa in Eva Bolha, ki so imeli  na potovanju in jamboreeju različne vloge: udeleženci, vodniki, člani mednarodnega osebja in vodstva slovenske odprave.

Špela Šebenik