Astrofizičarka spada med 500 najpomembnejših znanstvenikov na svetu: zaradi njenega algoritma deluje navigacijski sistem na prenosnih telefonih

Marija Strojnik, poročena Scholl, je svetovno priznana astrofizičarka, v mehiškem Leonu zdaj raziskuje eksoplanete v vesolju. Je častna članica Ameriške optične zveze in prva ženska, ki je prejela nagrado Georgea W. Goddarda, ki jo podeljuje Mednarodno društvo za optiko in fotoniko. Uvršča se med 500 najpomembnejših znanstvenikov na svetu. Njen največji dosežek danes uporabljamo vsi – brez njega ne bi deloval navigacijski sistem na naših prenosnih telefonih, ladjah, letalih in vesoljskih sondah. Razvila je namreč inteligentni sistem za navigacijo satelitov po zvezdah s pomočjo posebne kamere – z njim je na primer Nasina sonda Cassini-Huygens v letih od 2004 do 2017 preučevala Saturn. Težavo, ki jo pred njo več kot 100 vrhunskih fizikov in inženirjev ni znalo razvozlati in za katero je imela na voljo le dve leti, je rešila v letu in pol.

“Najbolj plemenita vera je vera, da bo svet boljši.”

Danes bi rekli, da ji je bilo zanimanje za fiziko in inženirstvo položeno v zibko. Od svojega 19. leta sicer živi in dela v tujini, otroštvo pa je preživela v Ljubljani, in sicer v družini samih elektrotehnikov in inženirjev. Njen oče Aleš Strojnik je na primer sestavil prvi slovenski elektronski mikroskop. Bolj moški svet fizike in tudi znanosti v celoti ji je bil torej vedno blizu, a navdušenje nad vesoljem je prišlo natančno pred 50 leti: ko je gledala prenos pristanka človeka na Luni.

Marija Strojnik je izjemna ženska – ni se bojevala le z ugankami v vesolju, temveč tudi z diskriminacijo, hudo boleznijo in drugimi izzivi, ki ji jih je prineslo življenje. O vsem tem v oddaji Razkošje v glavi.

 

Špela Šebenik