Petminutni spominski koledar o ljudeh, ki so se rodili tistega dne oz. o dogodkih, ki so povezani s tem datumom.

Jernej Basar, Vladimir Kante, Ludovik Žitnik

Na današnji dan leta 1683 se je v Škofji Loki rodil  pridigar JERNEJ BASAR. Filozofijo in teologijo je študiral na Dunaju, 1718. leta pa je stopil v jezuitski red. Bil je pridigar v jezuitskih kolegijih v Trstu, Gorici, Celovcu in zadnja leta v ljubljanski stolnici. Za tisk je pripravil knjigo čisto drugačnih pridig, kot so tiste, ki jih najdemo pri Janezu Svetokriškem.  Basarjeve so bile jasno tematsko zastavljene in razumsko izpeljane, vendar z značilnimi baročnimi retoričnimi sredstvi.

—–

Policijski uradnik VLADIMIR  KANTE se je rodil na današnji dan leta 1905 v Šmarju  pri  Ajdovščini.  Iz  prava  je doktoriral 1941. leta, potem je bil v policijski službi, najprej v Beogradu in pozneje v Ljubljani. Kot vodja političnega oddelka in pomočnik upravnika politične policije v Ljubljani si je prizadeval za human odnos do zapornikov. Ob kapitulaciji Jugoslavije 1941 je dosegel, da so uničili del policijskega arhiva s seznami protifašištov in komunistov. Takoj je začel sodelovati z Osvobodilno fronto in postal njen najpomembnejši obveščevalec pri ljubljanski policiji.  Obveščanje je nadaljeval tudi pod nemško okupacijo. Zaradi izdaje je bil Vladimir Kante februarja leta 1945 aretiran, mučen in obešen.

—–

Na današnji dan leta 1910 so v Portorožu odprli enega najlepših hotelov ob Jadranskem morju, hotel Palace. Imel je 175 sob, veliko jedilnico in večnamensko dvorano, odprto teraso in bralne salone. S posebnim hodnikom je bil povezan z zdraviliškim kompleksom, bazenom in prostori za blatne kopeli. Pred hotelom je bilo urejeno peščeno kopališče z dvesto kabinami, nanizanimi v polkrogu.

Že takrat so se lahko gostje hotela Palace iz Portoroža odpeljali v sosednji Piran ali Lucijo s trolejbusom, ki je na tej progi začel voziti že leto prej. Potekala je od Tartinijevega trga v Piranu po cesti ob pristanišču mimo ladjedelnice in skozi Portorož do obalne železnice v Luciji. Ta trolejbusna proga

(breztirnični tramvaj so ji rekli takrat) je bila prvi tak poskus pri nas ter hkrati prvi na Balkanu. Delovala je dve leti, leta 1912 pa je povezavo med Piranom in Lucijo prevzel  tramvaj.

—–

Športni delavec, hokejist in častnik  LUDOVIK  ŽITNIK  je po učiteljišču v Ljubljani leta 1939 v Beogradu končal še enoletno šolo za telesno kulturo. Pred drugo svetovno vojno je bil učitelj v Mariboru in Kranju, nato je bil interniran v Gonarsu, leta 1943 pa je odšel v partizane. Po vojni je končal še Višjo vojaško akademijo in bil do leta 1970 častnik Jugoslovanske ljudske armade v Beogradu, odgovoren za telesno vzgojo.

V letih od 1929 do 41 je igral nogomet in hokej pri ljubljanskem klubu Ilirija. Nastopil je na prvi uradni hokejski tekmi v Sloveniji leta 1932 v Kamniku in sedem let pozneje kot član jugoslovanske reprezentance na svetovnem prvenstvu. Po vojni je bil več let član hokejskega kluba Partizan v Beogradu in stalni član državne reprezentance, pozneje pa tudi mednarodni hokejski sodnik. Vodil je tehnične organizacije številnih množičnih in drugih velikih športnih prireditev v Jugoslaviji in delal v raznih športnih organizacijah in forumih. Luce Žitnik se je rodil na današnji dan leta 1913 v Ljubljani.

Pavle Jakopič