Banjška in Trnovska planota sta pravi zakladnici naravne in kulturne dediščine

Banjška in Trnovska planota sta pravi zakladnici naravne in kulturne dediščine, ki skozi vse leto  pritegneta obiskovalce s svojo pristnostjo in lepo naravo. Obe kraški planoti deli suhi Čepovanski dol, vendar pa ta naravna ločnica ne ločuje, ampak povezuje. To nenazadnje dokazuje tudi Fundacija BIT, kar pomeni Banjška in Trnovska planota. Ta skupaj z  Zavodom GOST na Planoti, Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Nova Gorica ter lokalnim prebivalstvom, in drugimi društvi skrbi za oživljanje krajev, njihovo prepoznavnost in turistični razvoj. Tako je nastal tudi Zeliščni center v vasici Grgarske Ravne na Banjški planoti. Poglavitni cilj tega centra pa je razvijati odgovornost do narave in ljudi, zato v svoje delo aktivno vključujejo najbolj ranljive skupine ljudi, ki sodelujejo v vseh fazah priprave izdelkov, od sajenja, nabiranja, predelave in oblikovanja blagovnih znamk. Delovanje Zeliščnega centra in nekatere sodelujoče pri tem projektu bomo spoznali v Nedeljski reportaži.

Sogovorniki

Boris Kante

Boris Kante je direktor Zeliščnega centra v Grgarskih Ravnah. Upravljavec tega centra je socialno podjetje Zavod GOST na Planoti, ki organizira različne dogodke. V svoje delo pa aktivno vključujejo različne kategorije invalidov in drugih oseb s  posebnimi potrebami.

Mag. Darijan Krpan

Mag. Darijan Krpan je izvršni vodja ustanove BIT planota, kratica pomeni Banjška in Trnovska planota. Ta fundacija je bila ustanovljena prav z namenom, da ponudnike na obeh planotah poveže. Pri tem skušajo spodbuditi tudi druge, da bi razvijali turistične produkte, od sob za goste do gostinske ponudbe in še česa.

Barbara Podpečan Jesenšek

 

V Zeliščnem centru trenutno izvajajo projekt VAV- skupnost, ki ga je razpisalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.  Projekt financira evropski sklad za razvoj podeželja.  Projekt je namenjen spodbujanju sodelovanja med kmetijami in pravnimi osebami, ki skrbijo za ljudi s posebnimi potrebami. Barbara Podpečan Jesenšek  je vodja programov v Zeliščnem centru  in vodi omenjeni projekt VAV- skupnost.

Silverij Fabijan

Silverij Fabijan skupaj z ženo Jolando in ostalimi družinskimi člani  dela na domači kmetiji. Družinska kmetija p r Hubjanovih je namreč ena najstarejših kmetij na Banjški planoti. Domačija nosi letnico 1768. Od leta 1997 imajo registrirano sirarno in se trudijo  za čimbolj biološko proizvodnjo in predelavo mleka.

 

Iz narave

Pestrost naravnih danosti, talne razmere in  podnebje sta od nekdaj  dajali možnost ljudem, da so se poleg kmetijstva, živinoreje in gozdarstva ukvarjali tudi  z nabiranjem in gojenjem različnih vrst zelišč, sadežev in gliv. Zato tudi ni čudno, da je na tem območju nastal  Zeliščni center, ki deluje v osrčju Banjške planote v vasi Grgarske Ravne. Kot že samo ime pove, se v tem centru ukvarjajo z zelišči, ki jih pridelujejo in predelujejo, nam je  med drugim povedal Boris Kante, direktor tega centra.

 

 

 

Delo

 

Izdelki

 

Prebujanje

Na Banjški in Trnovski planoti se prebuja tudi ostala turistična ponudba, tu sta dva ponudnika ki  ponujata ježo s konji.

Na planoti se na vse strani odpirajo lepi razgledi.

Milan Trobič