V oddaji Za naše kmetovalce nekaj pozornosti namenjamo interventnemu zakonu o odstrelu 200 medvedov in enajstih volkov. Potrošnike opozarjamo, naj bodo pri nakupu zelenjave pozorni na njeno poreklo. Ustavili se bomo na kmetiji Horvatovih v Dogošah, kjer so odprli kmečko prodajalno, da bi spodbudili kratke tržne poti kmetijskih pridelkov neposredno do kupca. Govorimo še o zaraščanju travniških površin in preverjamo, v kakšnem stanju so gozdovi v severovzhodni Sloveniji.

Namesto v trgovske centre, po zelenjavo na kmetijo

V oddaji Za naše kmetovalce smo nekaj pozornosti namenili interventnemu zakonu o odstrelu 200 medvedov in 11-ih volkov. Potrošnike smo opozorili, naj bodo pri nakupu zelenjave pozorni na njeno poreklo, saj nekateri skušajo zlorabiti vse večje povpraševanje po slovenski hrani. Ustavili smo se na kmetiji Horvatovih v Dogošah, kjer so odprli kmečko prodajalno, da bi spodbudili kratke tržne poti kmetijskih pridelkov neposredno do kupca. Specialistka za zelenjadarstvo Miša Pušenjak poudarja, da je za skromno samooskrbo z zelenjavo krivo predvsem prepričanje, da je vsaka zelenjava dobra. A dejstvo je, da vsebuje sveže nabrana veliko več koristnih sestavin kot tista, ki je na trgovskih policah že dalj časa. Zato je po njenem cilj projekta: »Privabiti prebivalce mest na podeželje, da bodo videli, kako se v rastlinjaku pobira paprika, kako se seje solata in podobno.«

Govorili smo še o zaraščanju travniških površin in preverili v kakšnem stanju so gozdovi v severovzhodni Sloveniji.

Nataša Kuhar