Granola – fotogenična kraljica družbenih omrežij, zajtrk, oglaševan kot popoln obrok, poln superživil. V oddaji Veste, kaj jeste bomo danes razkrili, ali je granola res tako zelo hranljiv obrok. Mojca Koman, univerzitetna diplomirana inženirka živilske tehnologije, pa pove tudi, kako v trgovini izbrati kakovostno, kako pomemben dejavnik pri nakupu je cena in kako granolo čisto preprosto pripravimo doma.

Za zajtrk jo dodajte jogurtu, mleku ali rastlinskim napitkom

Granola je fotogenična kraljica družbenih omrežij in zajtrk, pogosto oglaševan kot popoln obrok, poln superživil.

Gre za mešanico žit, oreščkov, semen, začimb, tudi suhega sadja ipd. Pomembno pa je, da vso to mešanico povežemo skupaj z razstopljeno maščobo, z nekim sladilom, največkrat je to med,” razloži Mojca Koman, univ. dipl. inž. živililske tehnologije.

Mešanico razporedimo po pekačih in pečemo. Granola je vedno sladka in hrustljava in v tem se tudi razlikuje od mislijev. Če te osnovne mešanice ne bi povezali z maščobo in sladilom, če je ne bi dali segrevati, bi imeli samo misli.

Kako v trgovini izbrati kakovostno?

Tudi v trgovinah lahko dobimo granole, ki so izredno dobre kakovosti. Moj nasvet pa je, da izberemo take, ki imajo veliko različnih sestavin, velik izbor oreščkov, semen. Berimo deklaracije in če imajo sestavine tako čudna imena, da jih še prebrati ne moremo, potem najbrž res niso potrebne za nas. Veliko pove tudi cena, ker so dobre sestavine v granoli drage, oreščki so dragi. Več ko je teh dodatkov, višja je cena.

Postopek priprave domače granole je povsem preprost, z lahkoto ga prilagodite svojim okusom in željam. Recept najdete v posnetku.

Darja Pograjc