Največ poročil o nenavadnih nezemeljskih dogodkih se zgodi v državah zahodnega sveta, ob petkih, po službi, v času "veselih uric"

2. julij je svetovni dan, namenjen tistim, ki so prepričani, da neznani leteči predmeti na nebu niso letala, astronomski ali naravni pojavi. Na današnji dan naj bi človeštvo dobilo prvi obisk iz vesolja.
Leto 1947 se je pisalo, ko se je v ameriški zvezni državi Nova Mehika domnevno zgodil zunajzemeljski incident; na pašniku naj bi našli neznane razbitine. Teorije in vprašanja o obstoju življenja zunaj našega planeta se seveda niso pojavila leta 1947. Segajo že v stoletja prej, najstarejša fotografija neznanega letečega predmeta je denimo iz leta 1870 – in nastala je v Združenih državah Amerike. Kot večina omenjenih zgodbic, pojasni Andrej Guštin z Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije:

“Američani niso imeli mitologije tako kot Evropejci, ki jo vlečemo že od stare Grčije naprej. In zato so si nekako izmislili oziroma so postali dovzetni za Marsovce.”

40 tisoč Američanov ima sklenjeno zavarovanje v primeru ugrabitve. Po neki ameriški anketi je namreč približno štiri milijone ljudi prepričanih, da so jih v nekem trenutku v življenju že ugrabili vesoljci. Kaj je običajno na nebu, ko gre za poročila o nečem, česar tam naj ne bi bilo?

“Marsikaj je lahko – nočni svetleči oblaki, oddaljene strele, odsevi v ozračju, obsijani oblaki itd.”

Nadia Petauer