Oddaja STORŽ - Starejši v tretjem obdobju renesanse življenja - odkriva številne plasti življenja v zreli dobi - od družbenih pomenov in ekonomskih posledic staranja prebivalstva, aktivnosti starejših ljudi, njihove vključenosti v družbo, možnosti ponovne zaposlitve, medgeneracijskega sodelovanja do rekreativnih dejavnosti, izobraževanja za starejše, zdravstvenih težav in modrih nasvetov znanih Slovencev. Oddaja STORŽ sicer govori o starejših, namenjena pa je vsem, ki se sprašujejo o kakovosti življenja.

Gospa Marija Baranašič je ob svojem visokem jubileju veliko razmišljala o letih in staranju

Avgusta bo minilo leto, odkar gospa Marija Baranašič živi v Domu starejših občanov Grosuplje. Čeprav vse življenje optimistična, pa je januarja veliko razmišljala o starosti in letih, saj je praznovala lep okrogel jubilej, za katerega pa je bila mnenja, da je kar malo previsok. Kljub vsemu pa se z veseljem spominja lepih družinskih let.

Vedno sem rekla: 90 je pa preveč! Ne boste verjeli, ko je prišel letošnji rojstni dan, sem jokala. Na ta dan sem potem tudi zbolela. Potolažili pa so me tudi sinovi, češ, lahko sem srečna, saj nihče v družini še ni dočakal take starosti.

Od nekdaj si je želela družine. Z možem je preživela skoraj 50 let, rodili so se jima trije sinovi, zgradila sta hišo. Gospa Marija je življenje posvetila domu.

Mož je veliko delal, sama pa sem bila doma. Bila sem res srečna s tremi otroki, pa četudi je mož prišel domov le enkrat mesečno. Prišel pa je in za nas skrbel finančno. Sploh vam ne znam povedati, kako srečno življenje sem imela.

Ko je ovdovela, je bila 10 let še doma, po padcu in zlomu kolka pa je prišla v Dom starejših občanov.

Čeprav sem zelo navezana na svoj dom, pa sem vedela, da je Dom starejših najboljša rešitev. Tukaj bodo zame vedno lepo poskrbeli. Vsak dan si naredim zanimiv, telovadim, zelo rada pa tudi navezujem stike. Če sem že dočakala 90, naj bodo to kar najbolj zdrava in vesela leta!

Lucija Fatur