Koncert slovenskih zborov iz tujine v Šentvidu pri Stični, nagrajena Vera Gašpar, 'Slovenski otroci na Tržaškem', konec dopolnilnega pouka slovenščine v Umagu in SLO»KOR.tur Katarine Pajnič

V okviru jubilejnega 50. Tabora slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični je na tradicionalnem sobotnem koncertu nastopilo 15 slovenskih zborov iz sosednjih držav, Bosne in Hercegovine in Srbije. Kako pomembno je za njih sodelovanje na tej reviji in kako so se predstavili, lahko slišite v tokratni oddaji.

Spomine na začetke pevskega Tabora obujamo tudi s porabsko rojakinjo Vero Gašpar, dobitnico najvišjega madžarskega priznanja na področju manjšinske kulture.

V Umagu se pridružimo slovesnemu sklepu dopolnilnega pouka slovenščine in govorimo o knjigi »Slovenski otroci na Tržaškem«, v kateri so učenci koprske osnovne šole Andreja Ukmarja zbrali pričevanja znanih rojakov iz Italije.

Potegnemo črto pod evropski projekt ob 10. obletnici vstopa Slovenije v šengensko območje in preverimo, kako je vstop vplival na stike z rojaki v Furlaniji – Julijski krajini.

Katarina Pajnič pa predstavi svoj turistični projekt SLO»KOR.tur z izleti po Južni Koroški, na katerih lahko spoznamo zgodovino in današnje življenje koroških Slovencev.

Prisluhnite!

Mateja Železnikar