Glas dermatologinje Mirjam Rogl Butina se zresni, ko govori o izpostavljanju majhnih otrok poletnemu soncu

Poletje je krasen letni čas, pravi dermatologinja Mirjam Rogl Butina. Hkrati pa takoj opozori na zdravo mero pri sončenju. Sončni žarki opečejo, zaradi njih se koža poškoduje, hitreje stara, se zguba in je bolj pigmentirana. In še največja nevarnost: ultravijolični sončni žarki povzročajo kožnega raka.

Delo na vrtu, pot v trgovino, sprehod, športne dejavnosti na prostem, dan na plaži ali na bazenu, srečanje v mestu. Kadar se sončnim žarkom ne moremo izogniti, se moramo ustrezno zaščititi. Ultravijolični sončni žarki lahko namreč naredijo veliko škode. Prvo pravilo varovanja zato ostaja: soncu se ne izpostavljajmo med 10. in 17. uro. Takrat je moč ultravijoličnega sevanja največja.

Kadar se soncu ne morete umakniti v senco, oblecite lahka, gosto tkana oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami, svetujejo strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Glavo pokrijte s širokokrajnim klobukom ali pokrivalom z dolgim ščitnikom in s podaljškom za zaščito uhljev ter vratu. Oči zaščitite s sončnimi očali ustrezne kakovosti in oblike, ki onemogoča dostop sončnega sevanja tudi s strani.

Koliko časa in ob katerih urah so na soncu lahko otroci? Kakšna zaščita proti ultravijoličnim sončnim žarkom je najprimernejša. O tem v oddaji Ultrazvok.

Iztok Konc