Sobotno branje

Gabriela Babnik: Tri smrti

Roman o življenjskih zgodbah in opolnomočenju treh žensk

Gabriela Babnik
foto: Martina Černe

Gabriela Babnik, avtorica petih romanesknih del, prejemnica Stritarjeve nagrade (2013) in slovenske nagrade Evropske unije za literaturo (2013), se je v svojem petem romanu z naslovom Tri smrti, ki je nedavno izšel pri založbi Beletrina, ukvarjala z vprašanji življenja, ljubezni in smrti.  V romanu zasledimo tudi politično pod noto, kot rdeča nit pa se kaže kompleksno prikazana problematika migracij, ki avtorico, kot je v pogovoru sama poudarila, fascinira že vrsto let.

Kot je za spletni portal airBeletrina zapisala Aleksandra Gačič, roman Tri smrti že s svojim naslovom aludira tako na notranjo strukturo kot tudi na samo vsebino knjige. Posnemajoč francosko pisateljico Marie N’Diaye in njen roman Tri močne ženske, na katerega se z medbesedilnostjo, delo navezuje, so Tri Smrti zasnovane kot triptih treh osrednjih protagonistk – Mame, Ide in Mirjam.

“Želela sem izpostaviti tri ženske glasove. Nagovorila me je smrt bližnjih, nagovorila me je revolucija, ki se je leta 2014 zgodila v Burkini Faso. In nagovorile so me prebrane knjige”.

Roman Tri smrti je nastajal tri leta. Avtorica Gabriela Babnik je v pogovoru za oddajo Sobotno branje povedala, da je želela pisati počasi in poglobljeno.

“Kar nekaj časa je trajalo, preden sem napisala ta roman. Tri leta. Ker sem si prisegla, da ne bom pristala na hiperprodukcijo, v katero nas silijo”.

Poleg omenjenih tem je v romanu prisotna tudi erotika; opisi medčloveških stikov, za katere si je pisateljica prizadevala, da izpadejo precizno, ne perfidno in ne pornografsko ter vulgarno.

“Je pa tukaj tudi neka emancipacija žensk, gre za opolnomočenje žensk, v smislu, da se zavedajo lastnega telesa, lastnega spola, lastnega življenja in da se zavedo, da morajo preseči vlogo žrtve”.