Prebivalci Zgornjih Gameljn pri Ljubljani in vsi »mimovozeči« so vrsto let lahko le žalostno opazovali propadanje nekoč imenitne meščanske vile v ruskem slogu sredi vasi. Ruska dača, poimenovana po ruskih podeželskih hišah za oddih, je bila leta 2011 z odlokom Mestne občine Ljubljana razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena, a prenovo je doživela šele v zadnjih dveh letih. In tako spet v polnem blišču predstavlja življenje premožne meščanske družine pred prvo svetovno vojno in vsaj del ruske kulture in ruskega okusa.

Kulturni spomenik lokalnega pomena spet ponuja kulturna, kulinarična in druga doživetja

Prebivalci Zgornjih Gameljn pri Ljubljani in vsi »mimovozeči« so vrsto let lahko le žalostno opazovali propadanje nekoč imenitne meščanske vile v ruskem slogu sredi vasi. Ruska dača, poimenovana po ruskih podeželskih hišah za oddih, je bila leta 2011 z odlokom Mestne občine Ljubljana razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena, a je prenovo doživela šele v zadnjih dveh letih. In tako spet v polnem blišču predstavlja življenje premožne meščanske družine pred prvo svetovno vojno in vsaj del ruske kulture in ruskega okusa.

Obiskovalce že pred Rusko dačo pozdravi nekdanji lastnik, ljubljanski veletrgovec in pivovarski posrednik Franc Petrič, upodablja ga gledališki igralec Jernej Kuntner. Njegova zasluga je, da je zgradba dobila ruski videz. Prvotno stavbo, ki jo je že pred letom 1881 zgradil domačin Blaž Černe, je Petrič kupil leta 1907 in jo temeljito prenovil. Nato je hiša prehajala iz rok v roke, pred nekaj leti pa jo je v že precej slabem stanju kupil dr. Aleš Musar.

“Ruska dača je edina stavba tega tipa v Sloveniji in tudi v Evropi je zelo redka. Posebna je tudi zato, ker je zdaj v celoti obnovljena v podobi, kot je bila leta 1908. Poleg tega pa si v notranjosti želimo obnoviti meščanski interier tistega časa, takih interierjev pa pri nas nimamo veliko na voljo.”

Obnove so se lotili pod budnim nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine in v sodelovanju s podjetjem GNOM, ki je specializirano za takšne obnove. Ogledi obnovljene Ruske dače bodo tako mogoči že konec meseca, sčasoma pa bo za svoje okolje res posebna zgradba dobila tudi svoj park in številne dodatne vsebine.

Andreja Čokl