V Priimkovni delavnici predstavljamo statistiko in nastanek priimkov ter objavljamo pogovore z nosilci obravnavanih priimkov. Če poznate ozadje svojega, ste ga kdaj raziskovali, imate kakšno zanimivo zgodbo, povezano s svojim priimkom, vas vabimo, da sodelujete z nami. Pokličite nas na 01/475-22-22 ali pa nam pišite na radioprvi@rtvslo.si. Predstavitve priimkov pripravljamo v sodelovanju s profesorjem Janezom Kebrom. Vsako sredo ob 6.50. Na Prvem.

Priimek Švajger je nemškega izvora in lahko izhaja prek vzdevka iz srednje visokonemškega sweiger v pomenu ‘upravljavec, gospodar hlevov, planšarije, ali iz srednje visokonemškega v pomenu molčavec;

Priimek Švajger si oglejmo v tokratni priimkovni delavnici, priimek, ki po pogostnosti zaseda 837. mesto. Po podatkih Statističnega urada RS se je 1. 1. lani s priimkom Švajger podpisovalo 412 prebivalcev in prebivalk Slovenije, največ, četrtina vseh v podravski regiji, nekaj manj jih je v osrednjeslovenski in JV Sloveniji, sledijo posavska, koroška in savinjska regija. Ob priimku Švajger obstajajo tudi pisne različice: Schweiger, Švajgar, Šveiger ter Žvajgar in Žvajger. Med temi je statistično vredna omembe samo nemško pisana različica, ostale so zelo redke. O priimku smo poklepetali s pevko Darjo Švajger. Vabljeni k poslušanju!

 

Peter Močnik