V Priimkovni delavnici predstavljamo statistiko in nastanek priimkov ter objavljamo pogovore z nosilci obravnavanih priimkov. Če poznate ozadje svojega, ste ga kdaj raziskovali, imate kakšno zanimivo zgodbo, povezano s svojim priimkom, vas vabimo, da sodelujete z nami. Pokličite nas na 01/475-22-22 ali pa nam pišite na radioprvi@rtvslo.si. Predstavitve priimkov pripravljamo v sodelovanju s profesorjem Janezom Kebrom. Vsako sredo ob 6.50. Na Prvem.

Priimek je verjetno nastal iz rojstnega imena Marin, ki izhaja iz istoimenskega latinskega pridevnika "marinus" in pomeni "morski"

Glede na pogostost priimek zaseda 835. mesto. 412 prebivalk in prebivalcev Slovenije se je namreč v začetku lanskega leta podpisovalo s tem priimkom. Najbolj pogost je v osrednjeslovenski in jugovzhodni regiji.

Priimek Marinčič je najverjetneje nastal iz imena ali priimka Marin in je prvotno pomenil ‘sin Marina’. Priimek Marin je v priimkovnem procesu nastal iz rojstnega imena Marin, ki pa izhaja iz latinskega imena Marinus. Tega razlagajo z istoimenskim latinskim pridevnikom, torej marinus ‘morski’.

Priimek Marinčič je lahko nastal tudi iz priimkov Marinc ali Marinč, ki sta tvorjenki iz imena Marin. V tem primeru je prvotno pomenil ‘sin Marinca ali Marinča’. Iz omenjenega imena so nastali tudi priimki: Marinac, Marinc, Marincelj, Marinč, Marinček, Marini, Marinič, Marinko, Marinkovič in Marinšek.

Darja Pograjc