V rubriko Po Sloveniji z dopisniki sem nam je oglasil Valter Pregelj in nas odpeljal v poletno vzdušje ob smaragdni hčeri planin.

Razglednico poletnega Kanala in Deskel je pripravil Valter Pregelj

Počitnice, dopustniško razpoloženje, poletje diha s polnimi pljuči. Mi pa v tej vročini, sopari iščemo senco in ohladitev. Tako je na Goriškem v teh dneh. Ko oživijo vodotoki, predvsem pa reki Vipava in Soča.

Tako je svoje oglašanje začel Valter Pregelj, ki nas je odpeljal na Kanalsko in najprej predstavil poulično razstavo Odtis Kanalskega, ki je okna opuščenih in živih stavb zapolnila z razstavnimi predmeti, ki so jih prispevali ali naredili posamezniki in društva na Kanalskem.

Izbora ni opravil nihče, je poudarila idejna nosilka razstave Alenka Gololičič: “Včasih so izdelki zelo kakovostni, včasih malo manj, ljudje pa so tisti, ki se odločijo, kaj bodo razstavili. Zato so izdelki zelo različni, od preprostih izdelkov osnovnošolskih otrok in otrok iz vrtca, umetniških del, rokodelskih izdelkov, ki jih delajo upokojenci v skupinah. Ocenjujte to kot delo, ki ga ljudje delajo doma z ljubeznijo, ne pa kot neko umetniško postavitev.” 

Razstava Odtisi Kanalskega so na ogled do sredine septembra.

Ob nabiranju zvokovnega gradiva za tole oglašanje ni bilo malo priložnosti, ko je Valter Pregelj srečal domače in tuje turiste. Ali ob sprehodu skozi kanalsko staro jedro ali na bregovih reke Soče. Nika Testen iz Turistično-informacijskega centra Kanal: “Največ obiska je iz Avstrije, Nemčije, Italije, imamo pa tudi goste iz Čila, ZDA in podobno. Največ povpraševanja je po dejavnostih, in sicer po kolesarjenju in pohodništvu.”

Poleg vsakoletnih in že kar legendarnih skokov s kanalskega kamnitega mostu bo letošnja novost in posebnost plezanje na 25-metrski cerkveni zvonik v Kanalu – s pestro mednarodno udeležbo športnih plezalcev s slovensko šampionko Janjo Garnbret na čelu, napovedujejo prireditelji. Z letošnjo poletno sezono je na novo zaživela tudi peščena plaža pod kanalskim mostom.

Mladi navdušenci so začeli urejati tudi svojo plažo pod mostom v Desklah pred tremi leti, vsako poletje pa ji dodajo kaj novega. Ob brunarici so postavili lesene pulte in na s kamenčki obdelane terase namestili iz lesenih palet izdelane stole in mize. V senci akacij so prostor poimenovali Plac pod arkac. Na katerega prihajajo mladi in starejši.

Tudi o tem v prispevku!

Mojca Delač, Valter Pregelj