O razstavi liturgičnega posodja, ki ga je oblikoval Jože Plečenik, Andrej Hrausky, arhitekt in eden izmed najboljših poznavalcev tega našega največjega arhitekta.

Na ogled 33 predmetov liturgičnega posodja

Postavitev, ki bo na ogled v središču Vatikanskih muzejev, v sobani na vhodu v vatikansko galerijo, združuje 33 izbranih predmetov liturgičnega posodja, ki ga je oblikoval Plečnik. Je prvi slovenski umetnik, ki je predstavljen v Vatikanskih muzejih. V njih je sicer razstavljen del ogromne zbirke umetnin, ki so jih v vsej zgodovini zbrali papeži, nekateri najbolj znani kipi iz rimskega obdobja in najpomembnejše mojstrovine renesančne umetnosti na svetu. Muzeji imajo približno 70.000 del, od katerih jih je razstavljenih približno 20.000. Andrej Hrausky, arhitekt in eden izmed najboljših poznavalcev Jožeta Plečnika, pravi:

Ne moremo si misliti, kaj bi si o tem mislil Plečnik, če bi to doživel. To bi bil po mojem mnenju eden njegovih največjih življenjskih uspehov. Razstava bo vključena v osnovno vstopnino, postavljena bo na samem začetku, tako da jo bo videl vsak, ki bo muzeje obiskal. Vsi bodo šli skozi to razstavo.

 

Marko Rozman, Peter Močnik