Aktualno

Osamljenost močno vpliva na zdravje starejših

Kampanja Polepšajmo jesen za vključenost starejših v družbo

emotional-50309_1280
foto: werner22brigitte

Kampanjo Polepšajmo jesen izvajata dve prostovoljni organizaciji: Ustanova za pomoč ogroženim Državljani sveta in Društvo za pomoč ranljivim skupinam prebivalstva UP-ornik. Jeseni bodo vsaj tisoč upokojencem in upokojenkam omogočili, da si bodo po svoji izbiri v družbi ogledali operno, gledališko ali plesno predstavo, obiskali kino, koncert, galerijo, muzej, si privoščili razvajanje pri frizerju, v kozmetičnem salonu ali kaj podobnega. Na podlagi dokazila o socialni ogroženosti (npr. potrdila o višini pokojnine) bodo starostniki septembra prejeli poseben bon, s katerim bodo lahko obiskali eno od omenjenih prireditev ali storitev.

Številni starejši v Sloveniji si zaradi socialne ogroženosti ne morejo privoščiti kulturnih dobrin, sprostitve, družabnosti in zabave. Ne samo materialno pomanjkanje, tudi osamljenost je tista, ki dokazano močno vpliva na zdravje starejših. Jure Poglajen iz Ustanove za pomoč ogroženim Državljani sveta je povedal, da je odziv na projekt, čeprav so prostovoljne prispevke začeli zbirati že pred meseci, zelo slab.

“Ko smo zbirali lani za otroke, smo cilj presegli, za upokojence pa nam, očitno, ni veliko mar.”

Kampanji Polepšajmo jesen se lahko pridružite tudi ta petek, 14. junija, na dobrodelni glasbeno-plesni prireditvi ob 20. uri v ljubljanskem Centru kulture Španski borci. Prihodki od prodanih vstopnic bodo v celoti namenjeni socialno ogroženim starejšim.