Oljčno olje, aloe vera, jogurt. Dermatologi opozarjajo, da so sončne opekline tleča nevarnost

Škoda, ki jo povzročijo ultravijolični sončni žarki, je velika. Da pospešijo staranje kože in v najhujšem primeru celo nastanek raka, smo povedali že večkrat. To, da nas opečejo, pa tudi. Kako naj oskrbimo opečene predele? Kaj bo kožo nahranilo in ji vrnilo lesk in vlago? V čem je moč oljčnega olja, aloe vere in jogurta? Zakaj strokovnjaki odsvetujejo šentjanževko?

Dermatologi opozarjajo, da so sončne opekline tleča nevarnost. Lahko so začetek kožnega raka. Posebno pozornost moramo nameniti opeklinam, ki pokrivajo večjo površino kože. Opeklina je vnetje, ki je lahko tudi zametek kožnega raka. Opeklini sledijo mehurji. Dermatologinja Mirjam Rogl Butina odsvetuje, da bi opeklinske mehurje pokali in luščili.

Kadar se soncu ne morete umakniti v senco, oblecite lahka, gosto tkana oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami, svetujejo strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Kot dodatno zaščito mnogi uporabijo kremo za sončenje z visokim faktorjem. Nekateri pa pri negi in skrbi za opečeno kožo prisegajo na naravne sestavine in pripravke. Vendar pa različna olja in zeliščni pripravki lahko v koži sprožijo tudi škodljivo fototoksično reakcijo. Sogovornica je izpostavila priljubljeno šentjanževko. Veliko bolj primerni za nego kože so oljčno olje, tudi aloe vera in kar jogurt. Prvo pravilo varovanja pred škodljivimi sončnimi žarki pa ostaja – soncu se ne izpostavljajmo med 10. in 17. uro. Takrat je namreč moč ultravijoličnega sevanja največja.

Iztok Konc