Noč ima svojo moč, pravijo, in noč na Prvem je vsakič drugačna. S posebnim ozračjem in zanimivim poudarkom, ki ga dajejo raznovrstni gostje Nočnega obiska: športniki, umetniki, popotniki, gospodarstveniki, znanstveniki in drugi. Ljudje različnih poklicev in starosti, vendar zmeraj s svojimi zgodbami, ki se v sproščenem pogovoru razgrinjajo pred poslušalci.

V živo na 01/475 22 22

Zaradi nevihte, ki se je razdivjala v Portorožu, so se Melodije morja in sonca zavlekle čez polnoč, tako da smo začeli z zamudo.

Tomaž iz Cerknega, 33 let, živi še pri starših. Saj je zadovoljen, ampak na tisto pravo punco pa vseeno težko čaka.

Poklicala je Lucija iz Nove Gorice, 79 let. Pri petnajstih je že rodila, pri 42. pa zaradi moževe levkemije ovdovela in od takrat naprej je sama. Pri petih otrocih posebne gneče snubcev najbrž ravno ni bilo.

Rado je povedal, da je bil njegov zakon, sklenjen iz ljubezni, ene deset let neokrnjen, potem pa so ji sodelavke povedale, da so ga »videle z eno«, kar seveda ni bilo res. Ko pa je zaupanje šlo, je šlo vse še samo navzdol.

Slavica iz Krškega, 69 let, vedno posluša, poklicala pa je prvič. Vsak večer posluša pravljico za lahko noč in potem zaspi. Okoli enih se zbudi in posluša nočni program. Živi sama, vendar njeno življenje ni bilo brez ljubezni. Ko je že kazalo, da bosta zaživela skupaj, je pri 29. zbolela za shizofrenijo in prekinila zvezo. Zdravila se je v Polju, doma pa sta oče in mama pazila, da je imela znosno življenje. od svojega zdravnika Leva Milčinskega je dobila kup dobrih nasvetov. Drži se jih, tudi tistega, da bo pač do konca življenja morala jemati zdravila. Enkrat na mesec gre po depo injekcijo. Shizofrenija jo omejuje. Večkrat ima občutek, kot da je v globokem vodnjaku, da gleda gor in vidi svetlobo, ven pa ne more zlesti.

Darja, 50 let, je ločena, in to je bila prava odločitev. Z leti se potem težje zaljubiš. Umirila se je, odkrila ljubezen do živali, piše in riše. Dobro ji je sami.

Slavica iz Lokve pri Sežani, 80 let, ni imela posebne sreče v ljubezni. Z leti to zvodeni. En brez drugega ne moreta, skupaj sta pa kot pes in mačka. Pred šestimi leti je po treh letih levkemije umrl sin in namesto, da bi ju to povezalo, ju je ločilo. Podrle so se domine. Pravi pa, da je ločitev zato toliko, ker mladi veliko prezgodaj začnejo izživljati ljubezen, tudi spolnost, in ko so polnoletni, so pa že vsega siti.

Mojca Blažej Cirej