Prva poletna nočna je bila umirjena.

Rado iz Ljubljane je povedal, da je tudi on imel dva srečanji z medvedom, prvo že pri desetih letih, in obe sta se dobro končali. »Medved ni nasilen, razen če nima mladičev,« pravi. Pri njem se je samo obrnil in pobegnil v gozd.

Herbert, 76 let, iz Maribora je svoje veličastno ime razložil s tem, je njegov oče iz Avstrije. Poskusil je razložiti svojo teorijo o nastanku živih bitij in o rojstvu planetov. Sicer pravi, da je invalid, onkološki bolnik, ko pa je bil še v službi, se je ukvarjal z gradbeništvom.

Ob koncu prve ure pa sem doživela šok: iz Stockholma me je poklicala hči Šaja. Tam se za svoj obstoj bori že sedem let in to kar uspešno. preden je odletela na sever, se je na Filozofski fakulteti za prvo silo že naučila švedščine, kar ji je prišlo zelo prav.

Peter je voznik tovornjaka, 25 ton železa je vozil priti Anconi. Dvanajst let že vozi, pravi, in to v primerjavi s prejšnjim poklicem prav rad počne. Bil je nekoliko skrivnosten, ni izdal, kaj je počel prej, da se mu je tako zamerilo. Razbrala sem le, da je bil oborožen in da je vadil fante, kako človeku vzeti življenje.

Ko je bil Janez še v službi, je vsako drugo noč dežural v bolnišnici, skrbel je za nadzorni center, za tehnično podporo, da je ustanova imela elektriko, plin … Te nočne ure se mu zdaj poznajo, zato si je uredil delavnico. V njej je izdelal že več koristnih izumov. Zdaj se ukvarja z idejo, kako s toplim zrakom ogrevati staro kmečko hišo.

Mojca Blažej Cirej