Pridnost, marljivost, poštenost, po drugi strani pa introvertiranost, zavist, hlapčevstvo … To je le nekaj lastnosti, ki jih pripisujemo značaju Slovencev. Seveda je med nami 2 milijona posameznikov, vsak s svojimi značajskimi lastnostmi, a vendarle radi govorimo o nekih skupnih značilnostih določenega naroda. Katere značajske lastnosti torej veljajo za povprečnega prebivalca dežele na sončni strani Alp in ali se prebivalci posameznih slovenskih pokrajin med seboj značajsko razlikujejo? Držijo stereotipi, da so Gorenci škrti, Primorci temperamentni in kar je še teh “ljudskih modrosti”? O značaju Slovencev in prebivalcih posameznih slovenskih pokrajin razmišljajo psiholog dr. Janek Musek, glasbenik Trkaj in anketiranci.

Kakšen je značaj Slovencev, se po pokrajinah razlikuje?

Pridnost, marljivost, poštenost, po drugi strani pa introvertiranost, zavist, hlapčevstvo … To je le nekaj lastnosti, ki jih pripisujemo značaju Slovencev. Seveda je med nami 2 milijona posameznikov, vsak s svojimi značajskimi lastnostmi, a vendarle radi govorimo o nekih skupnih značilnostih določenega naroda. Katere značajske lastnosti torej veljajo za povprečnega prebivalca dežele na sončni strani Alp in ali se prebivalci posameznih slovenskih pokrajin med seboj značajsko razlikujejo? Držijo stereotipi, da so Gorenjci škrti, Primorci temperamentni in kar je še teh “ljudskih modrosti”?

S slovenskimi nacionalnim značajem se je v svojih raziskavah veliko ukvarjal psiholog dr. Janek Musek, zaslužni profesor Univerze v Ljubljani. Kako komentira dobro znana stereotipa o Slovencih kot hlapcih in pregovorni slovenski “fovšiji”?

“Stereotipi so že po definiciji posplošitve, je pa v njih zrno resnice. Ne drži stereotip, da smo Slovenci hlapčevski narod, nasprotno, mi težimo k neodvisnosti, rajši komandiramo druge, kot si pustimo komandirati od drugih … Glede zavisti pa je drugače: v naši mentaliteti so še vedno ostanki kolektivne miselnosti in egalitarnosti, težnje k povprečju. Nimamo zdrave drže do tistih, ki izstopajo iz povprečja, so uspešnejši od nas, raje jih oviramo.”

Glasbenik Rok Terkaj – Trkaj meni, da smo Slovenci pridni, a da premalo cenimo svojo državo, kulturo … Na svojih nastopih po Sloveniji opaža tudi razlike med značajem prebivalcev posameznih pokrajin.

“Gorenjci, Štajerci in Korošci so veseli ljudje, Ljubljančani so morda zaradi oblike kotline zaprti sami vase, Primorci “si ga znajo vzet’ na easy”, Prekmurcev in Dolenjcev pa še nisem čisto pogruntal.”

Andreja Čokl