Kar nekaj požarov je izbruhnilo v zadnjih 24 urah po Sloveniji: v Trnovljah pri Celju, na deponiji odpadnega materiala v občini Ruše in v tovarni v Podskrajniku pri Cerknici. Tja se je danes odpravil tudi premier Marjan Šarec in si ogledal pogorišče obrata Fragmata, kjer je sinoči zagorelo – vsaj take so prve ocene – na mlinu za repromaterial, požar pa je izbruhnil na glavnem stroju, ki proizvaja plošče stirodur. Kakšne so potencialne nevarnosti razlaga prof. dr. Metoda Dodič Fikfak s Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa UKC Ljubljana.

Požar v tovarni v Podskrajniku pri Cerknici je gasilo 314 gasilcev iz šestih gasilskih zvez

Kar nekaj požarov je izbruhnilo v zadnjih 24 urah po Sloveniji: v Trnovljah pri Celju, na deponiji odpadnega materiala v občini Ruše in v tovarni v Podskrajniku pri Cerknici. Tja se je danes odpravil tudi premier Marjan Šarec in si ogledal pogorišče obrata Fragmata, kjer je sinoči zagorelo, vsaj takšne so prve ocene, na mlinu za repromaterial, požar pa je izbruhnil na glavnem stroju, ki proizvaja plošče stirodur.

“Poškodovanih ni bilo, saj se je petim zaposlenim, ki so bili takrat tam, uspelo pravočasno umakniti. Požar je gasilo 314 gasilcev iz šestih gasilskih zvez, pogasiti pa jim ga je uspelo okrog druge ure ponoči. Premier Marjan Šarec je po ogledu ocenil, da je bil odziv pristojnih služb zelo dober,” dopisnica Sabrina Mulec.

V Podskrajniku pri Cerknici je zagorelo v tovarni, v kateri izdelujejo izolacijski material. Škodljivih snovi, ki so gorele, je najbrž v takih obratih kar precej. Kakšne so morebitne nevarnosti, razlaga prof. dr. Metoda Dodič Fikfak s Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa UKC Ljubljana:

“Gre za zelo gost dim ogljikovega izvora. Črn je, po tem vemo, da so nastajali prašni delci različnih velikosti. Predvsem nanodelci so za človekova dihala in sistem srca in ožilja precej škodljiva. Vendar je v tej tovarni, domnevam, gorel predvsem stiropor. Pri gorenju stiropora nastaja polistiren, ki deluje predvsem na živčni sistem in pljuča. Pri gorenju stiropora nastajajo tudi druge spojine, ki lahko ostajajo precej dolgo v okolju. Stiren je potencialno karcinogen.”

Sogovornica opozarja na neposredno izpostavljenost gasilcev in svetuje, naj se spremlja njihovo zdravje.

Sabrina Mulec, Špela Šebenik