Naše poti

Naše poti

Povezovanje koroških Slovencev in romske skupine Kesaj Tchave v Šentjakobu v Rožu

Kesaj Chave
Skupina Kesaj Tchave, Beljak 29.6.2019
foto: EB

Socialno združenje Epeka je kot koordinator mednarodnega Erasmus+ projekta “Evropski mladi proti anticiganizmu”, v  Romski postaji in Romani Kafenavi v Mariboru, pripravilo zaključno konferenco s pestrim mednarodnim programom. Predstavili so krajši film o anticiganizmu, glasbeno točko in okroglo mizo, sicer pa je vse potekalo v znamenju druženja in mreženje mladih iz različnih evropskih držav.

Koroško Slovensko prosvetno društvo Rož je ob zaključku odmevne razstave Meritev v goste za nekaj dni povabilo skupino mladih Romov s Slovaške, združenih v skupino Kesaj Tchave. Skupina 30 mladih iz različnih romskih naselij v okolici mesta Kežmarok, je pod vodstvom mentorja in učitelja Ivana Akimova, v soboto dopoldne najprej nastopila na beljaškem trgu, zvečer pa v Farovžu v Šentjakobu. Pri projektu društva Rož gre tudi za srečanje med mladimi Romi in šentjakobsko mladino, opozoriti želijo tudi na porast rasizma v Evropi.

Pred nami je nov mesečni izbor domače in tuje skladbe minulega meseca. Predloga na domačem delu sta skladbi NAPREJ, Meeko ft. Sunny in TANGO, Teo Collori in Momento Cigano. Na tujem delu pa skladbi DUKHAVDAN MAN, Mahala Rai Banda in EL MUNDO, Antoine Tato Garcia.