Načrti Merklove, rast najemnin v mestu in nočna mora v podobi nedokončanega berlinskega letališča.

Jutranji pogovor z berlinsko dopisnico Polono Fijavž

Kako dolgo bo Merklova še kanclerka in ali obstaja možnost, da bi dobila vidno mesto v Bruslju? To je eno od vprašanj, na katero je odgovor iskala naša berlinska dopisnica Polona Fijavž. Nemška kanclerka naj bi bila za zdaj zelo odločna, da konec mandata pomeni umik iz politike.

“Ampak izgube moči predvsem pri politikih ne gre podcenjevati. Bomo videli, koliko velja njena beseda in koliko bi se tudi ona lahko premislila v trenutku, ko bi se iztekel ta njen položaj, ki se mu v teh zadnjih mesecih tako lepo posveča.” 

Ena od težav, ki je ne ta ne prejšnja vlada nista uspešno naslovili, je rast najemnin. V Berlinu, kjer je na oblasti že leta Socialdemokratska stranka, je še posebej slabo, v zadnjih letih so se dvignile tudi prek 50 odstotkov. Zdaj, po množičnih protestih in upadu podpore tej stranki, se je vendarle pojavil predlog, da naj bi višanje najemnin zamrznili za pet let. O letih pa govorimo tudi ob omembi graditve novega berlinskega letališča, ki bi moralo biti končano že leta 2011, pa je njegovo delovanje oddaljeno vsaj še poldrugo leto. V jutranjem oglašanju smo ugotavljali, kdaj naj bi bilo konec te nočne more v podobi berlinskega letališča.

Nataša Rašl, Polona Fijavž