V zadnjem času je med žrtvami prometnih nesreč, v katerih so udeleženi motoristi, največ žrtev iz starostne skupine nad petdeset let. Družba in okolje nas spodbujata, da ostajamo tudi pri tej starosti aktivni kot da bi bili stari trideset let. Zato se tudi moški na motorju obnašajo drugače kot bi se, če bi živeli in se obnašali primerno svojim letom. V motociklističnem svetu se je v zadnjih letih zgodila tudi revolucija, saj velika podjetja zaznavajo upad zanimanja za vožnjo z motorji pri mlajših moških in dekletih. Andrej Brglez, sociolog, publicist, raziskovalec in razvijalec vsebin trajnostne mobilnosti z Inštituta za civilizacijo in kulturo, se sprašuje, zakaj so izkušeni in zreli motoristi pripravljeni ogroziti svoje življenje pri petdesetih, ko pa bi se morali na motor usesti zaradi veselja in sprostitve.

Zakaj so starejši motoristi bolj izpostavljeni, ko se zgodi nesreča?

V zadnjem času je med žrtvami prometnih nesreč, v katerih so udeleženi motoristi, največ žrtev iz starostne skupine nad petdeset let. Družba in okolje nas spodbujata, da ostajamo tudi pri tej starosti dejavni, kot da bi bili stari trideset let, pojasnjuje Andrej Brglez, sociolog, publicist, raziskovalec in razvijalec vsebin trajnostne mobilnosti z Inštituta za civilizacijo in kulturo.

Ves čas govorimo, da so petdeseta nova trideseta. Ko govorim z vrstniki, se moški danes v primerjavi s svojimi starši v teh letih drugače vedemo. Drugače razumemo svet, drugače smo dejavni in v glavi smo bistveno bolj mladostni. V to nas v veliki meri silita družba in okolje. Stranski učinek tega je, da se tudi moški v petdesetih ali v poznejših letih na motorju vede drugače, kot bi se, če bi nekako bolj letom primerno živeli.

V motociklističnem svetu se je v zadnjih letih zgodila tudi revolucija, saj velika podjetja zaznavajo upad zanimanja za vožnjo z motorji pri mlajših moških in dekletih.

Motorja torej ne smemo več povezovati z mladostjo ali izključno z mladostjo. Tukaj se potem pojavi vprašanje, kako in zakaj se dogaja, da ravno ti zreli vozniki, ki bi morali biti dobro opremljeni z izkušnjami in imeti v glavi tisto, česar mladost nima – varnost –, da jim tukaj zmanjka.

Jana Bajželj