Petminutni spominski koledar o ljudeh, ki so se rodili tistega dne oz. o dogodkih, ki so povezani s tem datumom.

Peter Grasselli, Peter Žmitek, Sava Sever

Politik  PETER  GRASSELLI  je leta 1863 na Dunaju absolviral pravo in se nato v Ljubljani vključil v narodno življenje. Kot igralec, kritik, prevajalec in borec za slovensko gledališče je predsedoval Dramatičnemu društvu, deloval pri Glasbeni in Slovenski matici, izdajal in deloma urejal slovenskim interesom naklonjeni, vendar v nemščini pisani tednik “Triglav” ter načeloval Slovenskemu rdečemu križu.

Na političnem področju je bil med drugim deželnozborski poslanec za Ljubljano ter v letih od 1882 do 1896 ljubljanski župan. V obdobju njegovega županovanja so že nastajali začetki modernega mesta;  poleti leta 1890, na primer, je Ljubljana dobila vodovod.  Peter Grasselli se je rodil na današnji dan leta 1841 v Kranju.

—–

Slikar  PETER  ŽMITEK  –  rodil se je na današnji dan leta 1874 v Kropi  –  je slikarstvo študiral na Dunaju, v Peterburgu in Pragi ter nato v Ljubljani služboval kot profesor risanja. Bil je član umetniškega kluba slovenskih likovnih umetnikov Sava in z njim redno razstavljal. Temelj njegovega slikarstva je bil realizem, ki ga kljub približevanju impresionistični tehniki ni nikoli presegel; pripovednost je vseskozi ostala njegova značilna sestavina. Najraje je slikal žanr in krajine, pa tudi tihožitja, portrete in lovske prizore. Med prvo svetovno vojno je začela kakovost njegovih del upadati, vendar je še veliko ustvarjal, zaradi neugodnih kritik in sporov med kolegi slikarji pa se je umaknil iz javnega življenja. Peter Žmitek je tudi veliko risal in ilustriral ter pisal o umetnosti ter predaval o njej.

—–

Gledališka igralka  SAVA  SEVER  je obiskovala dramsko šolo Milana Skrbinška in se izpopolnjevala v Berlinu. Nastopala je v gledališčih v Mariboru, Ljubljani, Beogradu, Zagrebu in od leta 1952 spet v ljubljanski Drami. Bila je ena najboljših interpretk intelektualnih odrskih podob iz sodobnega slovenskega in svetovnega repertoarja. Vrh je dosegla v glavnih vlogah v dramah Miroslava Krleže. Sava Sever – rodila se je na današnji dan leta 1905 na Trojanah – je dobila tudi Prešernovo nagrado in Borštnikov prstan.

—–

Na današnji dan leta 1914 je pripadnik narodnorevolucionarne organizacije Mlada Bosna Gavrilo Princip v Sarajevu ustrelil avstrijskega prestolonaslednika  Franca Ferdinanda in njegovo soprogo Sofijo. Tedanja avstro-ogrska monarhija je ta atentat uporabila kot povod za napad na Srbijo čez mesec dni in tako za začetek prve svetovne vojne. Slovenske politične stranke so atentat obsojale, saj v njem niso videle dejanja, ki bi omogočilo osvoboditev manjših narodov v avstro-ogrski monarhiji

—–

Natančno pet let po sarajevskem atentatu, torej na današnji dan leta 1919, se je v Parizu začelo plenarno zasedanje predstavnikov zmagovitih držav v prvi svetovni vojni, namenjeno pripravi mirovnih pogodb s poraženimi državami. Pariška mirovna konferenca je bila pomembna za določitev državnih meja na slovenskem narodnem ozemlju. Na današnji dan je bila v Versaillesu podpisana prva mirovna pogodba, in sicer z Nemčijo. Na vsebino te pogodbe Nemčija ni mogla vplivati, zato jo je imenovala diktat iz Versaillesa.

Pavle Jakopič