Ultrazvok

Ključno je zgodnje prepoznavanje multiple skleroze

O zahrbtni bolezni z nevrologinjo Alenko Horvat Ledinek ter Valentino in Gregorjem, ki z multiplo sklerozo živita

multipla_skleroza_mr-980×550
foto: NIH Image Gallery/ Flickr, public domain

Valentina Kovačič, vzgojiteljica z Vrhnike, je za multiplo sklerozo zbolela pred dobrimi desetimi leti. Gregor Selak iz Škofje Loke je kljub multipli sklerozi profesionalni paraplezalec. Strokovnjaki ocenjujejo, da živi v Sloveniji do 3.500 ljudi z multiplo sklerozo, kar nas uvršča med države z visokim številom bolnikov s to boleznijo. Multipla skleroza je kronična avtoimunska bolezen osrednjega živčevja. Zaznamujeta jo dva procesa: prvi je vnetje in drugi propadanje živčnih celic.

Vzroka in zdravila za multiplo sklerozo še ne poznamo. “Na kongresih drvimo na predavanja, da bi izvedeli, ali je kaj novega na področju odkrivanja vzrokov multiple skleroze. Vendar smo vedno znova žalostni, ker se v zadnjih letih na tem področju le malo raziskuje,” pravi nevrologinja dr. Alenka Horvat Ledinek, ki vodi Center za multiplo sklerozo na Nevrološki kliniki v Ljubljani. “Vemo pa, da moramo čim prej postaviti diagnozo in čim prej začeti zdravljenje.”

Multipla skleroza je bolezen mlajših odraslih. Najpogosteje prizadene ženske med dvajsetim in štiridesetim letom starosti. Je eden od glavnih vzrokov za invalidnost pri mladih odraslih. Značilni prvi znaki obolenja so težave s hojo in ravnotežjem, mravljinci in motnje vida. Najpogostejša oblika multiple skleroze je recidivno-remitentna oblika. Zanjo so značilna izboljšanja in poslabšanja bolezni, ki jih z zdravili do neke mere lahko obvladujemo.