Če nam kdo omeni komarje, se najbrž najprej spomnimo na neprijetni zvok njihovega brenčanja in neljuba poletna bližnja srečanja. Medtem ko se jezimo nanje, pa redkeje pomislimo na njihove možgane. Imajo možgani komarjev kaj skupnega s človeškimi? Koliko je že znanega o njih in zakaj je tako pomembno, da razumemo njihovo nevrobiologijo? O tem v četrtek ob 7.35 na Prvem. Oddajo pripravlja Mojca Delač.

Zakaj je razumevanje vedenja in možganskih značilnosti komarjih možganov pomembno tudi za nas, v pogovoru z dr. Katjo Kalan

Če nam kdo omeni komarje, se najbrž največkrat najprej spomnimo na neprijeten zvok njihovega oglašanja in neljuba poletna bližnja srečanja. A medtem ko se jezimo nanje, redkeje pomislimo na njihove možgane. Imajo komarji možgani kaj skupnega s človeškimi? Koliko je že znanega o njih in zakaj je tako pomembno, da razumemo njihovo nevrobiologijo? O tem nam je nekaj več razložila dr. Katja Kalan, raziskovalka z Univerze na Primorskem.

Če govorimo na splošno o živčnem sistemu žuželk, je znanega že veliko, tudi o komarjih možganih. Nameščeni so nekje na zgornji strani glave, v predelu za očmi. Sestavljeni so iz več različnih regij in vsaka taka regija oživčuje posamezne dele telesa. V osnovi so možgani sestavljeni iz nevronov, ki se v določenih mestih lahko združujejo v skupke, ki jih imenujemo gangliji.

Nedavno tega so znanstveniki izdelali tudi 3D-atlas komarjih možganov.

Tega so naredili na vrsti komarja ščitarja, ki prenaša na primer mrzlico denga in virus zika. Ni še jasno, kateri del možganov je odgovoren za točno določeno vedenje komarjev, zaznavanje in druge funkcije, upajo pa, da bodo s tem odkritjem lažje prišli do teh spoznanj.

In najpomembnejše funkcije komarjih možganov?

Med najpomembnejšimi funkciji živčnega sistema komarjev so nedvomno iskanje gostitelja, sploh pri samicah, oba spola iščeta vir hrane, spolnega partnerja, mesta za odlaganje jajčec samice. Gre za neke funkcije, ki zahtevajo kompleksno zgradbo možganov. Komarjevi možgani, in na splošno lahko govorimo o vseh žuželkah, čeprav so videti enostavni, opravljajo zelo veliko funkcij in koordinirajo zelo veliko procesov v telesu, tako da še zdaleč niso tako enostavni.

Pa če bi primerjali komarje možgane s človeškimi?

Čisto osnovna zgradba je podobna, sestavljeni so iz nevronov, tudi njihovi možgani so členjeni, deljeni na posamezne dele, ki so odgovorni za določene funkcije v telesu.

Več pa seveda izveste, če boste prisluhnili 198. epizodi oddaje!

Mojca Delač