Kakšna je urejena plaža in kako skrbimo za svojo varnost med poletnim namakanjem

Ko smo ob vodi, posebej na kakšnem kopališču, je marsikomu pomembno, da je poskrbljeno za urejenost in varnost. Modra zastava je mednarodni ekološki simbol kakovosti za naravna kopališča in marine. V Sloveniji v tem trenutku plapola 14 modrih zastav: od koprske mestne plaže do kampa Lucija v Portorožu, dve pa plapolata tudi na Gorenjskem – na Bledu in v kampu Šobec. Boris Šušmak, iz Društva DOVES-FEE Slovenia, ki je nacionalni koordinator programa Modre zastave, je povedal, da se pri nas lahko pohvalimo predvsem z varnimi plažami.

“Kar se tiče varnosti na kopališčih smo lahko celo kakšno stopničko nad Hrvaško, kjer je zakonodaja glede varnosti kopalcev na naravnih kopališčih precej liberalna. V Sloveniji zagotovo imamo reševalce na vseh kopališčih.”

Pri nas imamo 48 kopalnih voda oziroma registriranih naravnih kopališč: 21 na morju, 8 na jezerih in 19 na rekah. Ravno slednje so zaradi nepredvidljivosti lahko najbolj nevarne. Mitja Slavinec, predsednik Slovenske potapljaške zveze, ki je podvodni reševalec že 35 let, je opozoril, da nekdo, ki je dober plavalec, še ni avtomatsko tudi reševalec iz vode.

“Ne približujte se nekomu, ki se utaplja, brez plavutk, sicer se boste znašli v težavah.”

Nataša Rašl