S portalom MIPI želi Agencija za komunikacijska omrežja in storitve spodbujati kritičnost ter premišljeno uporabo medijskih vsebin in informacijskih tehnologij. Ključna veščina sodobnega človeka bi namreč moralo biti spretno krmarjenje med vsemi informacijami, ki jim je dnevno izpostavljen. Pogovor s Tino Čuček Šmid z Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije je pripravila Urška Henigman.

MIPI – nov portal Agencije za komunikacijska omrežja in storitve, namenjen spodbujanju medijske in informacijske pismenosti

S portalom MIPI želi Agencija za komunikacijska omrežja in storitve spodbujati kritičnost ter premišljeno uporabo medijskih vsebin in informacijskih tehnologij. Ključna veščina sodobnega človeka bi namreč moralo biti spretno krmarjenje med vsemi informacijami, ki jim je dnevno izpostavljen. Tina Čuček Šmid z Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije:

Dejstvo je, da se z digitalizacijo širi tudi tveganje za kibernetsko varnost pa tudi za samo zasebnost. Vemo, da so manj vešči ali neozaveščeni uporabniki lahko hitreje tarče prevarantov in podležejo številnim tveganjem, ki jih prinaša uporaba digitalnih virov. Ali gre za ločevanje vsebine na to, kaj je res in kaj ni, ali pa podležejo kakšnim tehničnim trikom.

Portal bodo še razvijali in nadgrajevali, načrtujejo tudi povezovanje z drugimi institucijami, ki imajo pristojnosti na informacijsko-komunikacijskem področju.

Urška Henigman