Raziskava Slovenska mladina 2018/2018 nam daje odgovore na to, kako mladi najraje preživljajo prosti čas, kakšne so njihove vrednote in kako politično angažirani so

Ob začetku poletnih počitnic in na dan državnosti je naše izhodišče za pogovor najnovejša raziskava Slovenska mladina 2018/2019, ki nam daje odgovore na številna vprašanja: kaj mladi med 15 in 29. letom najraje počnejo v prostem času, koliko med njimi ima zaposlitev in kakšno, kakšno državo želijo, koliko jih zanima politika, česa jih je strah in kje so na področju vrednot, zaposlovanja, izobraževanja in politike v primerjavi s svojimi vrstniki iz drugih devetih držav Jugovzhodne Evrope. Odgovor razkriva vodja raziskave dr. Andrej Naterer:

 "Regionalna analiza je pokazala, da izstopajo po nivoju stresa, po nivoju individualiziranosti in stopnji prekarnosti, ki so ji mladi v Sloveniji izpostavljeni."

Gre za izpostavljenost v negativno smer pokaže raziskava Slovenska mladina 2018/2019, ki jo je naročila nemška fundacija Friedrich Ebert Stiftung, naredila pa skupina raziskovalcev Centra za raziskovanje post-socialističnih družb Univerze v Mariboru. Kakšni so torej vrednote in položaj mladih v Sloveniji, smo izvedeli od naših sogovornikov s Filozofske fakultete Univerze v Mariboru. To so: dr. Andrej Naterer, dr. Danijela Lahe, dr. Miran Lavrič, problematiko mladih pa smo osvetlili tudi z mnenji predstavnikov mladih (Anja Fortuna, predsednica Mladinskega sveta Slovenije, in Gregor Inkret, Sindikat Mladi +), zastopnikov mladih na ministrtsvu za izobraževanje (Tin Kampl, direktor Urada RS za mladino) in strokovnjakov, ki se že dalj časa ukvarjajo s preučevanjem mladine: dr. Mirjana Ule in dr. Tomaž Deželan (FDV Univerza v Ljubljani).

Špela Šebenik