Člani Inženirske akademije Slovenije so v svoje vrste sprejeli 10 novih članov, 9 dopisnih in dva častna – Ronalda Šego in Duncana Haldana

Izvolitev za člana Inženirske akademije Slovenije (IAS) je visoko nacionalno in družbeno priznanje, saj je IAS poleg SAZU edina nacionalna akademija v Sloveniji, ustanovljena z zakonom. Obstoječim 37 rednim in 27 izrednim članom se je včeraj pridružilo novih deset – pet rednih in pet izrednih. Predsednik IAS dr. Mark Pleško je ob tem dejal, da inženirji pomembno prispevajo k razvoju in blagostanju Slovenije, a imajo v državi premajhen ugled in vlogo. Dr. Pleška nekoliko skrbi majhno zanimanje mladih za inženirske poklice.

Morda tudi zato odločitev, da za častna člana IAS izberejo človeka, ki sta lahko v velik navdih – ameriškega astronavta, profesorja fizike slovenskega porekla Ronalda Šego in Nobelovega nagrajenca za fiziko škotsko-slovenskih korenin Duncana Haldana. Ta, ki je od konca marca tudi slovenski državljan, je udeležence nagovoril v slovenščini, ko mu je zmanjkalo besed, pa nadaljeval v angleščini. Poudaril je, da lahko tudi majhna država, kot je Slovenija, tekmuje ali sodeluje z večjimi pri razvoju novih tehnologij:

“Upam, da bom lahko s svojim delovanjem pripomogel k promociji in spodbujanju tehnološkega razvoja, za katerega se zavzema Inženirska akademija Slovenije. Naloga, ki si jo je zadala akademija – biti mentor mladim znanstvenikom in inženirjem – je težka. A mlade je treba spodbujati, da si bodo upali ustvarjati nove priložnosti.”

Ronald Šega je v svojem govoru povedal, da kot otrok iz majhnega ameriškega mesta ni razmišljal o tem, da bo nekega dne astronavt. To so mu omogočili trdo delo, znanje in radovednost:

“Za kaj takega potrebuješ dobro osnovo, dobro izobrazbo. Moraš tudi trdo delati in biti pripravljen stopiti korak dlje pri tem, kar delaš. Če se ozrem na svojo izkušnjo potovanja v vesolje, lahko rečem, da je to, kar rad delaš, zelo pomembno pri tem, da nekaj delaš dobro. Za vse tiste, ki si želijo v vesolje, pa – znanstveni razvoj je res neverjeten in verjamem, da bodo kmalu številni imeli priložnost iti v vesolje.”

IAS je sicer na včerajšnji prireditvi v svoje vrste prvič sprejela tudi tuje strokovnjake. Gre za inženirje in znanstvenike iz Kitajske, ZDA, Švice, Izraela, Francije, Nemčije, Danske in Rusije, ki so v zadnjih letih dejavno sodelovali s slovenskimi institucijami in posamezniki. Postali so dopisni člani akademije.

Andreja Gradišar