Raziskav o spolnem vedenju je v Sloveniji razmeroma malo, prevladujejo tiste z javnozdravstvenega področja. Sociolog profesor doktor Ivan Bernik s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani že vrsto leto raziskuje področje človekove spolnosti. V svoji najnovejši raziskuje Spolno in intimno življenje starejših žensk v Sloveniji. Gre za celovit vpogled v žensko spolno in intimno življenje skozi čas. To je populacija, ki je ni zajela še nobena znanstvena raziskava, čeprav ne moremo reči, da o spolnosti starejših žensk ne vemo nič. V to raziskavo je bilo vključenih 100 žensk, ki živijo v domovih za starejše občane. Najstarejša med njimi ima 99 let, sicer pa so bile po večini rojene v obdobju med obema vojnama. Pri spraševanju je skušal slediti življenjskemu poteku od prve menstruacije in prvih spolnih stikov, prvega resnega partnerstva, poroke in razvoj partnerstva. Z dr. Ivan Bernikom se je pogovarjala Urška Henigman.

Prva znanstvena raziskava o spolnem in intimnem življenju starejših žensk v Sloveniji

Sociolog profesor doktor Ivan Bernik s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani že vrsto leto raziskuje področje človekove spolnosti. V svoji najnovejši raziskuje Spolno in intimno življenje starejših žensk v Sloveniji. Kaj se je v resnici dogajalo za vrati spalnic najstarejših prebivalk Slovenije?

Gre za celovit vpogled v žensko spolno in intimno življenje skozi čas. Te populacije ni zajela še nobena znanstvena raziskava, čeprav ne moremo reči, da o spolnosti starejših žensk ne vemo nič. V raziskavo je bilo vključenih 100 žensk, ki živijo v domovih za starejše občane. Najstarejša med njimi je stara 99 let, sicer pa so bile po večini rojene v obdobju med obema vojnama.

Pri spraševanju je skušal slediti življenjskemu poteku od prve menstruacije in prvih spolnih stikov, prvega resnega partnerstva do poroke in razvoj partnerstva. Dr. Bernik je ugotovil, da so imele informacij o svojih telesih in spolnosti zelo malo ali sploh nič, o spolnosti se praktično ni govorilo, če pa že, so slišale po večini prepovedi. Starost pri prvem spolnem odnosu je bila zelo različna, od 16 do 29 let. Vstop v spolnost je bil torej ob različnem času, na vsak način pa, kot poudarja, pozneje kot danes. Ob tem dr. Bernik pravi, da je bil dosežek, kako so se z zelo malo informacijami vseeno znašli in začeli spolno življenje.

O spolnosti pred seksualno revolucijo velja veliko stereotipov. Med njimi na primer ta, da so prvi spolni odnos ženske imele po poroki. Tega je raziskava ovrgla:

To je taka učbeniška modrost. Spolnost je bila organizirana s poroko in z zakonsko zvezo. Pred temi pogovori bi vam rekel, da je bila večina prvih spolnih odnosov povezanih s poroko, dobesedno s poročno nočjo. To ne drži, kar me je presenetilo. Po nekaj pogovorih sem si rekel, to pa je naključje. Na koncu se je izkazalo, da samo nekaj žensk ni imelo spolnih odnosov pred poroko.

Profesor doktor Ivan Bernik zdaj pripravlja publikacijo o raziskavi Spolno in intimno življenje starejših žensk v Sloveniji, več o raziskavi pa lahko poslušate v oddaji Glasovi svetov.

Urška Henigman