Potem, ko so Združene države Amerike odstopile od iranskega jedrskega sporazuma in ko so v Perzijski zaliv poslale svoje vojaško ladjevje in letalonosilko Abraham Lincoln, ne mine dan brez novic o stopnjevanju napetosti med Trumpovo administracijo in teokratskim režimom v Teheranu. Zaenkrat še ni znamenj, da bi se ta napetost polegla. Docent dr. Primož Šterbenc s Fakultete za menedžment Univerze na Primorskem pravi, da moramo biti previdni, ko govorimo o ameriški administraciji, saj napovedi o letalonosilkah in vojakih generira zdajšnji svetovalec za nacionalno varnost John Bolton.

Dr. Primož Šterbenc o vzrokih in posledicah stopnjevanja napetosti

Potem ko so Združene države Amerike odstopile od iranskega jedrskega sporazuma in ko so v Perzijski zaliv poslale svoje vojaško ladjevje in letalonosilko Abrahama Lincolna, ne mine dan brez novic o stopnjevanju napetosti med Trumpovo administracijo in teokratskim režimom v Teheranu. Za zdaj še ni znamenj, da bi se ta napetost polegla. Docent dr. Primož Šterbenc s Fakultete za menedžment Univerze na Primorskem pravi, da moramo biti previdni, ko govorimo o ameriški administraciji, saj napovedi o letalonosilkah in vojakih generira zdajšnji svetovalec za nacionalno varnost John Bolton.

John Bolton ima dolgo zgodovino sovražnega odnosa do Irana. Kot državni podsekretar je bil odgovoren za neširjenje jedrskega orožja, v času Georgea Busha mlajšega je agresivno nastopal proti Iranu znotraj mednarodne agencije za jedrsko energijo, zahteval je, da se mora to vprašanje preseliti v Varnostni svet OZN, da bi lahko še bolj agresivno nastopal. In, navsezadnje, preden je postal svetovalec za nacionalno varnost, je zagovarjal stališče, da je treba bombardirati Iran, da ne bi prišel do bombe, oziroma mu preprečiti praznovanje 40. obletnice islamske revolucije, kar je sicer potekalo februarja letos.

 

Miha Lampreht