Združenje proti spolnemu zlorabljanju je vložilo kazensko ovadbo na tožilstvo zoper vzgojitelja v enem od vrtcev, ki naj bi domnevno spolno zlorabil tri predšolske otroke. 4 letna deklica, žrtev domnevne spolne zlorabe, naj bi pred tremi tedni najprej staršem in nato vzgojiteljem v vrtcu opisala, kako je njen vzgojitelj posegel v njene intimne predele telesa, ko sta bila sama. Po tej izpovedi deklice sta še dva otroka povedala podobni zgodbi kot prva domnevno zlorabljena deklica, so potrdili na omenjenem združenju. Ob teh dogodkih, ki naj bi se zgodili v enem od vrtcev, združenje opozarja na povsem nesprejemljivo ravnanje ravnateljice vrtca, ki kljub opozorilu staršev domnevno zlorabljene deklice, dva tedna ni storilo ničesar. Pozneje je vložilo prijavo na policijo in vzgojitelja premestilo v drugo skupino, kar pomeni, da je osumljenec spolne zlorabe ostal v stiku z otroki in srečeval domnevno zlorabljeno štiriletnico na terasi. Odzive policije, ministrstva in šolske inšpekcije je zbrala Nataša Lang.

Ob sumu na spolno zlorabo otroka ni časa za razmišljanje, otroku, žrtvi, je treba verjeti takoj

Združenje proti spolnemu zlorabljanju je vložilo kazensko ovadbo na tožilstvo zoper vzgojitelja v enem od vrtcev, ki naj bi domnevno spolno zlorabil tri predšolske otroke. Štiriletna deklica, žrtev domnevne spolne zlorabe, naj bi pred tremi tedni najprej staršem in nato vzgojiteljem v vrtcu opisala, kako je njen vzgojitelj posegel v njene intimne predele telesa, ko sta bila sama. Po tej izpovedi deklice sta še dva otroka povedala podobni zgodbi kot prva domnevno zlorabljena deklica, so potrdili na omenjenem združenju. Ob teh dogodkih, ki naj bi se zgodili v enem od vrtcev, združenje opozarja na povsem nesprejemljivo ravnanje ravnateljice vrtca, ki kljub opozorilu staršev domnevno zlorabljene deklice dva tedna ni storilo ničesar. Pozneje je vložilo prijavo na policijo in vzgojitelja premestilo v drugo skupino, kar pomeni, da je osumljenec spolne zlorabe ostal v stiku z otroki in srečeval domnevno zlorabljeno štiriletnico na terasi.

Predsednica združenja proti spolnemu zlorabljanju Katja Bašič pojasnjuje, da je soočenje s spolno zlorabo otroka vedno izjemno težko, najtežje je seveda staršem, šokira tudi vodstvo neke institucije.

Sum spolne zlorabe otroka je treba sprejeti kot dejstvo. Tu ni časa za razmišljanje, ali se je zloraba zgodila ali ne. Ukrepati je treba takoj v največjo korist otroka, domnevne žrtve, in drugih otrok, ki bi lahko prišli v stik z osumljencem.

Bašičeva pojasnjuje, zakaj je združenje obvestilo javnost o domnevni spolni zlorabi otroka:

Naš cilj ni bil prestrašiti starše, ki imajo otroke v vrtcu, ali pokazati prst na vzgojitelje, nasprotno, zagovarjamo spolno raznovrstnost v vrtcih, naš cilj je bil, da se ob najmanjšem namigu na sum na spolno zlorabo otroka vedno verjame otroku, da se ga vzame resno in da se ukrepa takoj. Otrok, star štiri leta, pa tudi več, si ni sposoben izmisliti takšnih posegov v svoje telo. Ne zna povezati nekaterih ravnanj s spolnimi ravnanji tretje osebe. Lahko govori o ravnanjih, ki so zanj boleča, nesprejemljiva. Navsezadnje o spolni zlorabi zelo težko govorijo odrasli.

Ob sumu na spolno zlorabo otrok v enem od vrtcev se je oglasilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. To sporoča, da so ravnatelji vrtcev in šol dolžni ob vsakršnem sumu na spolno zlorabo otroka ali kakšno drugo zlorabo zavarovati domnevno žrtev nasilja in umakniti pedagoškega delavca z delovnega mesta. Nedopustno je, da ravnatelj ne ukrepa v takšnih primerih in o sumu zlorabe ne obvesti pristojnih institucij.

Policija se je v tem primeru zaradi zaščite otrok zavila v molk. V izjavi za javnost je zapisala, da vsako prijavo, ki nakazuje na sum spolne zlorabe otroka, vzame resno in preveri vse okoliščine, v katerih naj bi se  zloraba zgodila. O ugotovitvah obvešča tožilstvo, ki presoja o nadaljnjih postopkih, so še sporočili iz policije.

Glavni šolski inšpektor Simon Slokan poziva ljudi, ki kar koli vedo o primeru, da obvestijo šolsko inšpekcijo. Ta namreč ne ve, v katerem vrtcu naj bi se domnevna zloraba otrok zgodila. Zanjo so inšpektorji izvedeli iz medijev, zato so že zaprosili policijo in združenje za informacije. Šolska inšpekcija bo, tako Slokan, ko bo izvedela za ime vrtca, ukrepala. Suspendirala bo domnevnega storilca in zahtevala od sveta vrtca, da presodi o pravilnosti ravnanja ravnateljice vrtca.

Nataša Lang