Natanko pred sto leti je v Ljubljani začel delovati prvi baletni poklicni ansambel in sicer na pobudo člana ravnateljstva Slovenskega gledališkega konzorcija in intendanta Frana Govekarja, ki je v Ljubljano pripeljal češkega baletnega mojstra Vaclava Vlčka. Ta je organiziral tudi prvo baletno šolanje pri nas, začetki profesionalizacije slovenskega baleta so bili torej tesno povezani s Čehi in njihovim znanjem. Danes zvečer se v Cankarjevem domu obeta gala koncert v počastitev 100 obletnice slovenskega baleta. Ob obletnici je Marko Rozman v studio Prvega povabil Tomaža Rodeta, predsednika Društva baletnih umetnikov Slovenije.

V sezoni 2018/2019 slovenski balet praznuje stoletnico obstoja

Pred natanko sto leti je v Ljubljani začel delovati prvi baletni poklicni ansambel, in sicer na pobudo člana ravnateljstva Slovenskega gledališkega konzorcija in intendanta Frana Govekarja, ki je v Ljubljano pripeljal češkega baletnega mojstra Vaclava Vlčka. Ta je organiziral tudi prvo baletno šolanje pri nas, začetki profesionalizacije slovenskega baleta so bili torej tesno povezani s Čehi in njihovim znanjem. “Slovenski balet ima izjemno bogato zgodovino,” je povedal predsednik Društva baletnih umetnikov Slovenije Tomaž Rode.

Baletna umetnost je sila specifična. Prvič, obdobje delovanja je kratko. Drugič, predispozicije so tukaj. Tretjič, seveda je treba danes precej stvari urediti, od tega, kako se bodo baletni plesalci šolali, upokojevali itn. Povedal bi tole: od leta 1917, ko je bil ustanovljen Gledališki konzorcij, so ta konzorcij sestavljali politiki različnih političnih strank, ki so s svojo odločitvijo propomogli k temu, da imamo danes slovenski balet. Tudi danes nam brez politike ne bo uspelo odpraviti oz. izboljšati vseh stvari, ki so za napredek baleta potrebne. Je pa tako: po takšni tradiciji, ki jo ima slovenski balet, se bo seveda razvijal naprej in naprej rojeval izvrstne baletne umetnike, kot jih je do zdaj.

Danes zvečer se v Cankarjevem domu obeta gala koncert v počastitev stoletnice slovenskega baleta. V Cankarjevem domu pa bo vse do 13. junija na ogled tudi razstava 100 let slovenskega poklicnega baleta.

Marko Rozman