Veste, kaj jeste?

Kar 40 odstotkov zavržene hrane je še užitne

Vedno najprej postrezimo manjšo porcijo; bolje si je naložiti na krožnik še enkrat, kot pa ostanke pomesti v smeti

coffeetogo-3926395_640
foto: filmbetrachterin

Kako spoštljiv odnos do hrane imamo Slovenci in koliko je letno zavržemo, se sprašujemo v tokratni rubriki Veste, kaj jeste?. Vzemimo leto 2017. V tem letu je nastalo skoraj 131.800 ton odpadne hrane ali povprečno 64 kg na prebivalca. Po ocenah je skoraj 40 odstotkov od te odpadne hrane užitnega dela, ki bi ga lahko z ozaveščanjem in pravilnim odnosom do hrane zmanjšali ali preprečili. Preračunano na prebivalca to pomeni, da je bilo med 64 kilogrami zavržene hrane 24 kilogramov hrane, ki bi jo lahko rešili, ugotavljajo na Statističnem uradu RS. Z majhnimi spremembami v načinu nakupovanja, kuhanja in načrtovanja obrokov lahko k zmanjševanju količine zavržene hrane veliko pripomoremo tudi sami in tako preprečimo nepotrebno porabo naravnih virov, denarja in embalaže. Nekaj nasvetov za manj zavržene hrane je z nami delila prehranska strokovnjakinja z Inštituta za nutricionistiko Nina Zupanič.

Nasveti za manj zavržene hrane:

1. Kupimo samo to, kar zares potrebujemo
2. Razumimo pomen “porabiti do” in “uporabno najmanj do”
3. Porabimo, kar že imamo
4. Izogibajmo se prevelikim porcijam
5. Prepoznajmo, kdaj je plesen nevarna
6. Delimo odvečno hrano
7. Uporabimo tudi manj želene dele živil

 

 

Vir: Inštitut za nutricionistiko