Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem.

Poleg vadbe lahko sintezo kolagena stimuliramo tudi s prehrano

V tokratni rubriki Veste, kaj jeste? spregovorimo o kolagenu, ki je najbolj razširjena beljakovina v človeškem telesu. Je pomembna strukturna enota tetiv, ligamentov, kože, zob in številnih drugih pomembnih strukturnih tkiv. Kolagen pridobivamo iz živalskih in rastlinskih virov, pri čemer je najpogosteje govejega, prašičjega ali morskega izvora. Obstajajo tudi sintetične oblike kolagena. Njegova uporaba je izjemno razširjena v kozmetični industriji za proizvodnjo farmacevtskih izdelkov ter številnih pijač in jedi. Ob pozornosti, ki je namenjena kolagenu, pa se gre vprašati, ali so prehranski dodatki kolagena dejansko koristni ali gre vendar le za še enega v vrsti marketinško izpostavljenih produktov za generiranje dobička.

Raziskave sicer kažejo, da kolagen deluje na zdravje kože in izboljšanje kakovosti ter strukture (vezivnega) tkiva. Vse ostale obljube, od razstrupljanja in antioksidativne zaščite, do povečanja mišične mase izboljšanja zdravja črevesja, stojijo na trhlih ali namišljenih temeljih, opozarja prehranski strokovnjak Mario Sambolec in svetuje:

1.) Najprej poskrbite za raznovrstno in zdravo prehrano, s katero dobite v telo dovolj beljakovin in drugih hranil, šele nato posezite po prehranskih dopolnilih s kolagenom;
2.) Za sklepe, kosti: 15 g kolagena skupaj z 60 mg vitamina C 1 uro pred primerno telesno obremenitvijo (vadbo za moč);
3.) Za kožo: Kolagen spijte kadar koli, po možnosti z vitaminom C in definitivno z upoštevanjem točke 1.

 

Vir: Dr. Feelgood

Peter Močnik