Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem.

Pomanjkanje cinka se pogosteje pojavlja pri vegetarijancih in veganih

O komponentah hrane, ki naj bi na naše zdravje imele varovalni učinek, je bilo napisanega že veliko. V mislih imamo vitamine C, D in E, resveratrol, polifenole, flavonoide ipd. Tudi cink bi po učinkih na organizem lahko uvrstili med te snovi, a o njem se ne govori veliko. Lahko bi rekli, da se mu s tem dela krivico. Je namreč zelo pomemben za delovanje našega organizma, izdatno pripomore tudi h krepitvi imunskega sistema. Več o tem mikrohranilu v tokratni epizodi rubrike  “Veste, kaj jeste?”. Misli o cinku je z nami delil prehranski strokovnjak, Jernej Ogrin.

Sogovornik pove, da je predoziranje s cinkom redko. Prevelike doze cinka se lahko kažejo v slabosti in drugih gastrointestinalnih težavah, kot npr. bolečine v želodcu:

“Samo s hrano to praktično ni mogoče, razen če bi vsak dan pojedli (preveč) ostrig. Je pa predoziranje možno s kombinacijo prehranskih dopolnil, s cinkom obogatenih živil ter z uživanjem živil, ki naravno vsebujejo veliko cinka. V praksi se to zelo redko zgodi, vendar tveganja ne moremo izključiti. Še posebej je treba biti pozoren pri uživanju prehranskih dopolnil.”

Preden posežemo po prehranskih dopolnilih, je treba najprej poskrbeti za dobre prehranjevalne navade, postaviti dobre temelje prehrane, še opozarja Jernej Ogrin:

“Šele potem je smiselno začeti razmišljati o prehranskih dopolnilih, pa še to samo ob utemeljenem pomanjkanju določenega hranila – ne velja samo za cink, ampak tudi za vsa ostala hranila. Če pa najprej začnemo razmišljati o prehranskih dopolnilih, je to nekako tako, kot če bi pokvarjen avto prebarvali in pričakovali, da mu bo to pomagalo.”

 

Vir: Spoznajprehrano.com

Peter Močnik