V tokratni rubriki “Veste, kaj jeste?” v ospredje postavljamo kašice za najmlajše. Na Zvezi potrošnikov Slovenije so podrobno pregledali 12 žitnih in mlečno žitnih kašic, ki vsebujejo zdrob. Izbrali so le osnovne izdelke, brez dodanega suhega sadja, keksov ali čokolade, saj izdelki z dodatki za prehrano dojenčkov niso priporočljivi. A tudi v žitnih kašicah se lahko skrivajo dodatni sladkor in nepotrebni aditivi, zato si gre ob nakupu vzeti čas in pozorno prebrati seznam sestavin in hranilnih tabel na izdelku, poudarja Anja Zupan z ZPS, ki v pogovoru povzema ugotovitve primerjalnega ocenjevanja. Vabljeni k poslušanju!

Pred nakupom kašic preverite, koliko sladkorja vsebujejo in ali imajo dodane aditive

V tokratni rubriki Veste, kaj jeste? v ospredje postavljamo kašice za najmlajše. Na Zvezi potrošnikov Slovenije so podrobno pregledali 12 žitnih in mlečno-žitnih kašic, ki vsebujejo zdrob. Izbrali so le osnovne izdelke, brez dodanega suhega sadja, keksov ali čokolade, saj izdelki z dodatki za prehrano dojenčkov niso priporočljivi. A tudi v žitnih kašicah se lahko skrivajo dodatni sladkorji in nepotrebni aditivi, zato si gre ob nakupu vzeti čas in pozorno prebrati seznam sestavin in hranilnih tabel na izdelku, poudarja Anja Zupan z ZPS, ki v pogovoru povzema ugotovitve primerjalnega ocenjevanja. Vabljeni k poslušanju!

Ideja za pripravo: V malo vode skuhajte 20 gramov žitnih kosmičev ali zdroba, dodajte 200 mililitrov materinega mleka ali nadaljevalni mlečni pripravek. Bodite pozorni pri izbiri žit – naj bodo namenjena za prehranjevanje otrok (razvidno iz embalaže) ali vsaj iz nadzorovane ekološke pridelave, saj za taka živila veljajo strožje omejitve glede kakovosti, vsebnosti mikroorganizmov in ostankov pesticidov (žita za otroke teh ne smejo vsebovati več kot do 0,01 mg/kg izdelka).” ZPS

 

Vir: ZPS

Peter Močnik