Druga revolucija v zdravljenju astme: biološka zdravila in personaliziran pristop

Za astmo po vsem svetu oboleva kar okoli 300 milijonov ljudi. Hudo obliko bolezni je bilo do pred nekaj leti težko nadzorovati – do spremembe in pomembnega napredka pa je prišlo z uvedbo sodobnih bioloških zdravil in tudi strokovnjaki govorijo o drugi revoluciji pri obvladovanju in zdravljenju le te.

»Kašljala sem in kašljala in tako je šlo življenje naprej,« začenja svojo zgodbo gospa Branka Bizjan, ki že od otroštva živi z astmo. »Odkar pa dobivam biološka zdravila, se je začelo moje drugo življenje.«

Ko naštevamo najpogostejše kronične pljučne bolezni, astme prav gotovo ne smemo izpustiti. Zanjo je značilno stalno vnetje dihalnih poti, navadno pa se pridruži tudi zoženje bronhijev oziroma sapnic. Med dejavniki tveganja za astmo so onesnažen zrak, različne alergije in okužbe, pomembno vlogo ima tudi dednost in kajenje med nosečnostjo.

Zdravljenje astme obsega različne pristope – od izogibanja sprožilcev astme do terapije z zdravili. Slednja je v največji meri usmerjena v preprečevanje poslabšanja bolezni in k blaženju znakov ter simptomov. Bolnikom s težjo obliko astme, ki je z zdravili ne moremo uspešno nadzorovati, lahko zdravniki pomagajo s posebnim posegom poimenovanim bronhialna termoplastika in s sodobnimi biološkimi zdravili.

Gospe Branki Bizjan je sodobno zdravljenje astme z biološkimi zdravili olajšalo in izboljšalo življenje. Velja opozoriti, da približno polovica bolnic in bolnikov svoje bolezni ne nadzoruje dovolj dobro in tudi ni deležna optimalne obravnave. Rešitev vidijo tudi v tako imenovani personalizirani medicini, ki je že začela svojo pot tudi po bolnišnicah v Sloveniji.

Iztok Konc