Slovenske poroke v številkah in pripovedih organizatorke porok

7256 zakonskih zvez je bilo v Sloveniji sklenjenih v letu 2018, kar je 12 odstotkov več kot leto prej. Največ parov se poroči na soboto, 18. avgust pa je bil lani datum, ko je največ parov reklo »da«. Junij velja za mesec z največ porokami tej statistiki Statističnega urada Republike Slovenije smo dodali še torkov kviz. Preverjamo, kakšna je pot do tistega končnega »da«. Običajno se kje zalomi, pravi naša sogovornica Jasna Likar Jelinčič, organizatorka porok (na »sezono« jih organizira okoli 15).
Ne gre za tako zelo romantično delo, kot si morda marsikdo predstavlja. Dobre organizacijske sposobnosti, poznavanje logistike in dejstvo, da na poročni dan ni premora. Povprečno velika poroka šteje okoli 80 svatov, stane pa 15 tisoč evrov. Odvisno tudi od stopnje »posebnosti« poroke. Vsi želijo, da je njihova poroka nekaj posebnega in se preveč ukvarjajo s podrobnostmi. Kakšno poročno eksotiko se gremo Slovenci?

“Letos sem imela tudi povrpaševanje, da bi bil žur nekakšen ples v maskah. Veliko je sicer tropskih elementov, pa tudi nevesta je bila že v zlati obleki.”

Zlata nevesta, najbrž pa ne zmeraj tako zlata, ko pride do načrtovanja poroke. Ampak pravi zalogaj je, ko se v organizacijo vtakne še preostalo sorodstvo. Ko umiriš mame, tete, strice in tašče, pride na vrsto uradni, protokolarni del. In tudi tam se nemalokrat kaj zaplete…

“Duhovnik ni bil najbolj trezen in je komaj v petem poskusu izrekel pravo ime neveste.”

Nadia Petauer