Tetris praznuje 35 let

Leto 1984, Moskva in Alexey Pajitnov. Skupni imenovalec naštetega je rojstvo računalniške igrice, ki je po vsej verjetnosti marsikomu v nekem trenutku vzela dobršen del prostega ali – če šef ni opazil – tudi službenega časa. Tetris je še vedno popolna igra, ker je osredotočena na samo eno stvar in tisto naredi perfektno, je prepričan igrofil Sergej Hvala:

“Tetris ustreza človeški naravi na neki zelo podzavestni ravni. Človek želi očistiti stvari in imeti pregled nad dogajanjem. In točno to počne tetris – niza koščke in ti se jih trudiš odstranjevati. Podobno, kot koščke ponuja življenje.”

Računalniška klasika, ki ste jo po vsej verjetnosti kdaj igrali, če niste z Lune. Sicer je pa tetris tudi prva videoigrica, ki jo je kdo igral v vesolju – astronavt Aleksandr Serebrov leta 1993 na vesoljski postaji MIR. A tetris ni samo igra, je tudi umetnost! Predstavljena celo v Muzeju moderne umetnosti v New Yorku. Svojevrstna umetnost pa je tudi umetnost igranja tetrisa. Kako to počnejo svetovni prvaki?

“Praviloma se zlaga na levi strani t. i. tetris vodnjaka. Čim višje. Na desni pa je prazno in če se kaj zatakne, poskušajo z enim ali dvema likoma rešiti situacijo, da spet pade najljubši lik – “ta dolga”.”

Nadia Petauer